Hopp til innhold

– Det er ufattelig hvordan sauene kom seg dit

Det var elendig vær med tett tåke, men redningsmennene rappellerte to sauer og to lam ned fra den 691 meter høye Hustinden. Se video av hvordan de fikk det til.

Sauer reddet ned fra fjellhylle i Lofoten

Sauene som ble reddet sto bom fast på ei fjellhylle i Hustinden uten mulighet til å komme noen vei. Men heldigvis var redningen i sikte.

Foto: dnfd.no/Jan Vimme

Saueredning Lofoten

Her bruker man lammet til å lokke mora så hun ikke skal hoppe etter når de firer lammet ned.

Fire av sauebonde Olaf Tangrands sauer gikk seg fast på ei fjellhylle i Flakstad i Lofoten siste uke.

Tangrand tok kontakt med «Den Norske Frivillige Dyreredningstjenesten» i Salangen som rask var på pletten med bolter og utstyr.

De tok seg opp i Hustinden i et elendig vær med tett tåke og dårlig sikt.

– Heldigvis fikk vi med oss kjentmann som kunne vise vei, sier Jan Vimme.

De tok turen mot toppen av Hustinden og som et under lettet været da de kom til topps. Han og kollega Marvin Andreassen rappellerte ned fjellsida til den hylla der sauene sto.

– De har nok tatt seg ned dit ved å beite nedover fjellsida, men det er vanskelig å forstår hvordan. De er ikke redde og hopper gjerne fra hylle til hylle. Der de nå oppholdt seg, var det mildest talt trangt om plassen. Vi kunne ikke stått der uten tau, fortsetter Vimme.

(artikkelen fortsetter under)

Redder sau ned fra fjellet

Se video av redningsaksjonen her!

Trangt om plassen

Vimme måtte berolige dyrene og feste redningssele på dem. Det tar tid og krever tålmodighet, men denne organisasjonen er vant til å redde dyr i fjellet. De drar rundt om i hele landet på oppdrag, og i fjor hadde de 30 oppdrag.

– Den ene sauen var så utrolig kosete og sto og gned seg mot leggene våre da vi festa redningsselen. Det var tydelig at den satte pris på å bli henta ned, sier Vimme.

–Vi hadde med fire seler, og festet derfor selen på alle dyrene før vi begynte å fire dem ned. Vi måtte bruke ett av lammene for å lokke mora til oss, det er både trangt og komplisert på så liten plass, fortsetter han. Kjentmann Roell Ingvaldsen
gikk innunder fjellet for å ta imot. Og så ble en etter en firt ned og sluppet fri.

– Har dere egne redningsseler for sau?

– Nei, vi bruker seler som også er egnet for folk, men vi ønsker oss stadig mer og bedre utstyr. Vi har investert over 100.000 kroner som vi har skaffet privat og ved sponsing. Det er trolig stort behov for slike tjenester, for vi blir tilkalt for å redde dyr rundt om i hele landet, sier Vimme.

(artikkelen fortsetter under)

Saueredning Lofoten

Fire av sauebonde Olaf Tangrands sauer gikk seg fast på ei fjellhylle i Lofoten siste uke.

– De er kjappe og proffe

Bonden Olaf Tangrand sier til Lofotposten at gutta gjorde en ubetalelig innsats. Han understreker at han imponert over hvor hurtig det hele gikk.

– Ett døgn fra jeg tok kontakt med «Den Norske Frivillige Dyreredningstjenesten», til dyrene var sluppet fri, sier han til NRK.no. Det er imponerende.

– For oss er dette et arbeid vi setter pris på. Vi klatrer både på jobb og i fritida, og den største uttellingen for oss er den store gleden hos eierne når de får dyrene sine tilbake i god behold. Det er verdt hvert minutt i fjellet, avslutter Vimme.

Redningsmenn

Jan Vimme og kollega Marvin Andreassen (t.v.) tar seg en velfortjent matbit etter at redningsaksjonen er over.