Hopp til innhold

Samisk skilt tilgriset igjen

Noen har for fjerde gang spraylakkert det samiske byskiltet til Bodø.

Samisk skilt i Bodø tilgriset

I løpet av dagen har noen tilgriset det samiske skiltet igjen.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

– Det skal ha vært observert en bil som kjørte i retning Rønvika. Vi vet ingenting foreløpig, men skal undersøke saken. Hvis noen vet noe, ønsker vi tips i saken, sier operasjonsleder Cathrin Nerhus Lewin ved Salten politidistrikt.

– Dette er hærverk og skadeverk, så vi skal se på saken når vi får tid.

Skjedd flere ganger tidligere

Natt til fredag 11. februar i fjor var også vandaler ute med sprayboksen.

– Dette er sjokkerende og skuffende. Helt forkastelig. Det verste er at det må være voksne personer som har gjort dette. Skiltet er såpass høyt plassert at barn ikke rekker opp, sa samisk rådgiver Per Inge Finsen i Nordland fylkeskommune til NRK.no den gang.

Sinn i kok

Etter at Bodø fikk sitt første veiskilt på samisk, har det skapt sterke og hatefulle reaksjoner på lokalavisens nettaviser.

– Hatet og intensiteten mot samer har nådd et alarmerende nivå, sa sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan Eirik Hanssen til NRK noen dager etter at skiltet var satt opp.

Andre steder i Nord-Norge har samiske skilt tidligere blitt skutt i stykker.

Bestemt i 2004

Det var i 2004 at bystyret i Bodø vedtok at byen skulle få et samisk navn. Først sju år etter ble det samiske skiltet som ønsker velkommen til Bådåddjo, satt opp. Sist uke ble skiltet ved innkjøringa til Bodø avduket og feiret med brask og bram - med både ordfører of representanter fra Sametinget til stede.

Video d6e5ce49-cabc-4df3-b422-268d4cb00ecc.png

VIDEO: Samisk skilt