Hopp til innhold

Tagget ned Bodøs nye samiske skilt

Det var ikke mange dagene det flunkende nye Bådåddjo-skiltet fikk stå i fred. Natt til fredag har vandaler vært ute med sprayboksen.

Hærverk på samisk skilt i Bodø

HERPET: Skiltet på riksvei 80 som ønsker velkommen til Bodø både på norsk og samisk, er utsatt for hærverk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dette er sjokkerende og skuffende. Helt forkastelig. Det verste er at det må være voksne personer som har gjort dette. Skiltet er såpass høyt plassert at barn ikke rekker opp, sier samisk rådgiver Per Inge Finsen i Nordland fylkeskommune.

Han sier det er en trist dag både for Bodø og Nordland.

Inga-Lill Sundset

Inga-Lill Sundset

Foto: Arbeiderpartiet

– I min naivitet hadde jeg trodd Bodø var en internasjonal og flerkulturell by. Dette vitner om intoleranse og fremmedfrykt, sier han trist.

Også sametingsrepresentant Inga-Lill Sundset (Ap) synes hærverket er trist. Men overrasket er hun ikke.

– Det har vært flere sterke reaksjoner på skiltet i nettdebattene den siste tida. Det har tydeligvis vakt sterke følelser hos folk. Skiltet synliggjør at det samiske er endel av Bodøs felles historie. Men et samisk skilt betyr ikke at man tar bort det norske skiltet, sier hun til NRK.no

Hun hadde håpet at Bodø var moden for et samisk skilt.

– Nettdebattene viser også hvor mye hverdagsrasisme som fortsatt eksisterer. Og all denne negativiteten er nok det aller verste. Det virker som om folk er redd for at Bodø skal bli samisk.

– Handler ikke om skiltet

Samisk skilt i Bodø utsatt for hærverk

TILGRISET: Det er så vidt man kan skimte navnet Bådåddjo.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Sundset tror ikke hærverket handler om skiltet i seg selv.

– Det handler om en synliggjøringsprosess som har pågått over mange år og som har falt mange tungt for brystet, sier Sundset.

Tror flertallet er for

Personlig har hun ikke fått noen kommentarer etter at skiltet ble satt opp, og tror det er snakk om en liten gruppe mennesker som har oppildnet hverandre, og brukt mye energi på å bekjempe skiltet.

– Jeg håper og tror at ikke den jevne innbygger i Bodø har noe imot samiske skilt, sier hun

Bestiller nytt skilt i dag

Også avdelingsdirektør Kjell Skjerve i Statens vegvesen er sjokkert over vandaliseringen av skiltet.

– Ingen må tro at de kan bli kvitt skiltet med å begå hærverk. Vi kommer til å bestille et nytt skilt umiddelbart og få det montert så snart som mulig.

Kjell Skjerve

Kjell Skjerve.

Foto: Ola Helness / NRK

– Men dersom hærverket gjentas, hvor lenge kan dere holde på å bestille nye skilt?

– Jeg ser ikke bort fra at det kan skje igjen. Men det kommer til å gå over, det er jeg sikker på, sier Skjerve.

Det er ikke bare samiske skilt som blir tilgriset.

– Vi bruker endel penger på hærverk gjennom året. Vi har vært nødt til å sette opp nye «Bruk bilbelte-skilt», sier Skjerve.

Sinn i kok

Etter at Bodø fikk sitt første veiskilt på samisk, har det skapt sterke og hatefulle reaksjoner på lokalavisens nettaviser.

– Hatet og intensiteten mot samer har nådd et alarmerende nivå, sa sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan Eirik Hanssen til NRK noen dager etter at skiltet var satt opp.

Andre steder i Nord-Norge har samiske skilt tidligere blitt skutt i stykker.

Bestemt i 2004

Det var i 2004 at bystyret i Bodø vedtok at byen skulle få et samisk navn. Først sju år etter ble det samiske skiltet som ønsker velkommen til Bådåddjo, satt opp. Sist uke ble skiltet ved innkjøringa til Bodø avduket og feiret med brask og bram - med både ordfører of representanter fra Sametinget til stede.

Diskusjon

Det har vært en lang diskusjon om Bodø skulle ha et samisk navn, deretter hvilket navn de skulle ta, og om det var rett å bruke et lule- eller pitesamisk navn. Men det er dokumentert at Bodø har en 1000 år gammel samisk historie, i tillegg finnes det spor av samisk historie enda lenger tilbake.

Valget falt på Båddådjo, som er det lulesamene kaller Bodø.

– Her i Bodø er det lulesamisk som er det levende språket. Det er viktig å ta vare på det og få et sterkt språkmiljø. Det vil også styrke de andre språkmiljøene, sier sametingsrepresentant Inga-Lill Sundset (Ap).

Video d6e5ce49-cabc-4df3-b422-268d4cb00ecc.png