Hopp til innhold

Salten-natur klar for London

Den har tatt seks år å få ferdig. I kveld har filmen «Vicino alla Montagna» premiere – i London.

Filmcrewet bak filmen VICINO ALLA MONTAGNA ("NÆR VED FJELLET")

FILMCREWET: Det har tatt seks år å få ferdig filmen Vicino alla Montagna. T.v. produsent Tomas Evjen. Fred Jonny Berg i midten.

Foto: News on Request

Ifølge regissør Fred Jonny Berg er filmen som på norsk har tittelen «Nær ved fjellet» en kunst, natur og fiksjonsfilm og er spilt inn i Saltdal, Misvær og Beiarn.

Nakenscener

Det er naturen og musikken som har hovedrollen i filmen, men skuespillerne Rebekka Nystabakk (25) fra Sørfold og Mona Solhaug bidrar også - i mange av scenene uten en tråd på kroppen. Likevel har den én time lange filmen fått aldersgrensen «åpen for alle» av Medietilsynet.

– Dette er ikke overraskende, og bekrefter manusets intensjoner. Den menneskelige nakenheten er satt inn i en naturlig ramme i forhold til naturen og musikken – som også kan sies å være nakne, sier regissør Fred Jonny Berg.

Fra filmen VICINO ALLA MONTAGNA

NAKENSCENER: Rebekka Nystabakk (25) fra Sørfold og Mona Solhaug spiller i filmen.

Foto: Tomas Evjen, News on Request AS

– Det vil være en logisk brist om noen elementer er påkledd i denne produksjonen, fortsetter Berg.

Filmen passer for alle aldersgrupper, men er kanskje mest egnet for ungdom og voksne når det gjelder å kunne tolke handlingen, mener Berg.

Skal markedsføre Salten

Fred Jonny Berg

Fred Jonny Berg.

Foto: News on Request

En av målsetningene er at filmen skal fungere som en markedsføring av naturen som finnes i Saltdal og omegn.

– Å få ta del i den unike naturen i Saltdal og områdene rundt er en sterk opplevelse. Sammen med staben foran og bak kamera har vi hele tiden forsøkt å følge grunntanken i manuset. Dette kan sies å være ettertenksom refleksjon rundt spørsmålet om hva som kan skje når mennesket får problemer med å absorbere inntrykkene fra musikk og natur som kraftfull enhet, sier Berg.

Jobbet i seks år

Produsentene Fred Jonny Berg og Tomas Evjen har arbeidet med denne filmen siden 2003. Berg har manus, regi, klipp og musikk, mens Evjen er a-fotograf og ansvarlig for postproduksjonen. Ansvarlig produsent er Symbiophonic AS, mens teknisk produsent og co-produsent er News on Request AS.

Filmen er ifølge Berg uvanlig fordi det brukes originalskrevet og melodiøs musikk uten verbal handling, samt et sett fiksjonsaspekter for å underbygge det episke i manuset.

Melodiøs og dramatisk

Rebekka Nystabakk

Rebekka Nystabakk i Vicino alla Montagna.

Foto: Tomas Evjen, News on Request

Musikken framføres av et knippe kammermusikere med pianisten Wolfgang Plagge i spissen, samt et av verdens fremste orkestre, Philharmonia Orchestra fra England, dirigert av Fred Jonny Berg.

– Rent kunstnerisk er dette som vanlig ”take it or leave it” fra min side. Så lenge en selv føler at en har vært ærlig med seg selv og manuset, er resten opp til den enkeltes subjektive tolkning. Det er opp til den enkelte publikummer å finne ut hva som er "mellom linjene" i filmens handling.

Premieren er et samarbeid med Den Norske Ambassaden i London og Utenriksdepartementet.