Så livsverket gå opp i røyk: – Jeg skal reise meg igjen

Butikkeier Kuldeep Singh skulle i år egentlig feire 25-års jubileum og åpning av ny butikk. Men så gikk livsverket opp i røyk.

Brannmannskaper jobber på brannstedet mandag morgen

Brannmannskaper jobber på brannstedet mandag morgen.

Foto: Ida Vassbotn

– Det er forferdelig. Jeg har ikke ord.

Eier Kuldeep Singh foran Spar-butikken i Hamarøy

Eier Kuldeep Singh foran Spar-butikken i Hamarøy.

Foto: Ida Vassbotn

Det er en tydelig preget butikkeier NRK møter utenfor ruinene av det som inntil i går var Oppeid Handel i Hamarøy. Tidlig søndag morgen oppdaget en tilfeldig forbipasserende flammer inne i lokalet, og vedkommende fikk raskt varslet både Singh og det lokale brannvesenet. Men bygget stod ikke til å redde. Mandag morgen brant det fremdeles litt i bygningsmassen.

Singh lå og sov da han fikk telefonen rundt klokken åtte søndag.

– Jeg kan se butikken fra huset mitt, og da jeg åpnet døra, så jeg røyken sive ut.

Mange følelser

Mann fra brannvesenet driver etterslukking

Mann fra brannvesenet driver etterslukking.

Foto: Ida Vassbotn

Singh kom til Nordland som student, og fikk seg sommerjobb i kommunen i 1985. I 1987 startet han kiosk der politikontoret idag ligger, før han i 1989 kom inn som aksjonær i butikken han fra 1991 har eid fullt ut.

Omsetningen har steget i takt med utbyggingen – fra 11 millioner da Singh først overtok, til 33 millioner i fjor. Det at han har lyktes med å bygge opp en suksessfull forretning over mange år, gjør det ekstra tøft å se at det hele nå ligger i aske.

– Det er ikke pengene som plager meg, for stedet var forsikret. Likevel er det mange følelser i sving. Livet har rista meg mange ganger før også, men dette her var litt kraftig. Men jeg lever, og jeg skal reise meg igjen.

Brann oppeid dagen etter

Foto: Ida Vassbotn / Video: Martin Steinholt.

Frivillighetssentralen bistår

Butikken er den eneste i kommunesenteret. Nå forsøker kommunen å legge til rette for dem som av ulike årsaker ikke kommer seg til neste butikk, 15 kilometer unna.

Ordføreren i Hamarøy, Jan-Folke Sandnes (H)

Ordfører Jan-Folke Sandnes (H) i Hamarøy.

Foto: Martin Steinholt / NRK

– Det kan være enslige småbarnsforeldre uten bil, eldre eller de 73 hybelboerne vi har her, sier ordfører Jan-Folke Sandnes.

Butikken skulle egentlig overta Post i butikk fra Mix-kiosken, som ligger rett over veien, og som skal nedlegges. Nå spørs det om kiosken i stedet blir en liten storkiosk, med noen av de mest vanlige dagligvarene – i tillegg til å måtte håndtere posten lengre enn planlagt.

– Frivillighetssentralen vil kartlegge behovet, og sette folk som trenger hjelp i kontakt med frivillige som ønsker å bidra i situasjonen, sier Sandnes.

Kommer tilbake

Singh håper å kunne åpne dørene igjen allerede om tre måneder. Den nye delen av butikken, som er under bygging, har fått mindre skader, og kan sannsynligvis brukes. Planen om å utvide og lage et lite kjøpesenter er ikke lagt på hylla.

– Vi skal komme tilbake bedre enn før, fastslår Singh, som samtidig benytter muligheten til å takke for støtten han har fått:

Alle har stått på, og støtten har vært fantastisk. Jeg har hus i både Spania og India, men det er Hamarøy som er hjemmet mitt.

Kuldeep Singh