NRK Meny
Normal

Forbereder seg på stormen «Hilde»

– Hold dere innendørs i dag. Vi ber folk ringe nødnummeret om de trenger hjelp, sier politiet.

Uværet i nord Ekstremværet Hilde er ventet å slå inn over Trøndelag og Nordland i løpet av ettermiddagen og kvelden. Politi, redningstjeneste og kystvakten har mobilisert for stormen.

– Folk bør ikke gi seg ut på veiene. Det kan gå ras og trær kan blåse over ende. Både Vegvesenet og Mesta er i beredskap, men om det er dårlig nok vær er det ikke sikkert de kan rykke ut, sier Egil Pettersen, operasjonsleder i Helgeland politidistrikt.

Redningshelikopter til reparasjon

Redningsleder ved redningssentralen for Nord-Norge, Jakob Carlsen, sier de har stor beredskap før «Hilde» slår inn over land.

– Kystvakten har KV «Svalbard» og KV «Bergen» i området, og det finnes fire redningskøyter mellom Rørvik og Bodø, sier han.

Han forteller at Redningstjenestens Sea King helikopter i Bodø dessverre må bytte motoren og at de derfor har lånt Lynx helikopteret fra KV «Svalbard». Han håper Sea Kingen blir klar i løpet av ettermiddagen.

– Lynx helikopteret tåler omtrent like hardt vær som Sea Kingen, men det er noe mindre. Uværet er veldig godt varslet, og folk i området er vant til hardt vær, forteller Carlsen.

Sivilforsvaret har ikke kalt inn ekstra mannskaper, men har stående beredskap.

– Vi har en stående beredskap hele tiden, og vi har også en vaktordning. Vakta har kontakt med våre folk i Sandnessjøen og Brønnøysund. Vi øker ikke beredskapen utover, sier Gustav Kaald-Olsen, distriktsleder i Sivilforsvaret i Nordland.

Selv om stormen ikke har slått inn forteller kilder NRK har snakket med at vinden har tatt seg opp på kysten. Alle ferger på Sør-Helgeland er innstilt på grunn av været.

– I tillegg til fergene på Helgeland er hurtigbåten fra Bodø til Sandnessjøen innstilt, sier Veronica Eriksen ved ruteopplysningen.

(saken fortsetter under videoen)

Uvær i Trøndelag skaper problemer på veiene.

Uværet i Trøndelag

Ber folk holde seg inne

Politiet i Helgeland går ut med en oppfordring om at folk skal holde seg innendørs, selv om det skulle oppstå behov for legehjelp.

– Folk bør ikke begi seg ut i dag. Dersom folk må på legevakt vil vi at de heller skal ringe nødnummeret for å få hjelp enn å reise til legevakten selv, sier operasjonsleder i Helgeland politidistrikt, Egil Pettersen.

Han sier politiet på Helgeland har god beredskap, selv om det ikke er innkalt ekstra mannskaper.

– i har ikke kalt inn ekstra mannskaper, men det er helg og da har vi alltid bra med folk på jobb. Vi har bra bemanning på alle stasjonene i Helgeland, sier han.

Karsten Eitrheim

Meteorolog Karsten Eitrheim ber folk holde seg unna sjøen mens «Hilde» herjer.

Foto: Tina Sletten / NRK

Politiet i Nord-Trøndelag vil ikke ut med hvor mye folk de har på jobb, men sier det er god bemanning i distriktet. De oppfordrer folk til å tenke seg godt om før de eventuelt går ut.

– Folk bør tenke seg godt om før de går ut, om de ikke skal noe spesielt er det lurt å holde seg inne. Ellers vil jeg be folk sikre løse gjenstander som båter godt, og andre ting som kan bli tatt av vind eller sjø, sier Ulf Visseth, operasjonsleder for politiet i Nord-Trøndelag.

Tidligere i dag gikk metrologen Karsten Eitrheim ved Vervarslinga ut og advarte folk mot uværet.

– Folk må for all del ikke stå nær sjøen for å se på uværet. Plutselig kommer det en stor bølge eller et kraftig vindkast, og da skal det ikke mye til før man blir kastet på sjøen, sier han til YR.

Storm

Stormen Hilde skal treffe Trøndelag og Helgeland hardest.

Foto: yr.no/kart

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.