NRK Meny
Normal

Russepresidenten: – Ber uvaksinert russ holde seg hjemme

– Vi har vurdert å stenge campen og ber nå alle russ som ikke er vaksinert mot hjernehinnebetennelse om å holde seg hjemme, sier russepresidenten i Bodø.

Rødruss på russecampen i Bodø

Her på russecampen i Mørkvedbukta har russen i Bodø samlet seg til festlige lag. Nå legger det som trolig er et tilfelle av hjernehinnebetennelse en demper på stemninga.

Foto: YASMIN HADAFOW / NRK

Erlend Skaug Ingebrigtsen, russepresident i Bodø, oppfordrer medruss som ikke er vaksinert eller som føler seg i dårlig form om å holde seg hjemme.

Bakgrunnen er at en russ trolig har fått smittsom hjernehinnebetennelse. Smittevernlege Kai Brynjar Hagen forteller at de tar situasjonen på største alvor.

– Vi har vurdert å stenge russecampen, men kommet fram til at vi foreløpig ikke gjør det. Oppfordringa til medruss som ikke er vaksinert eller som føler seg syke er å holde seg hjemme, slik at vi unngår flere smittede, sier Ingebrigtsen til NRK.

– Du oppfordrer russ å holde seg hjemme, hvor lenge?

– Dette er en sykdom som utvikler seg raskt, så oppfordringen gjelder i første omgang for dagen i dag. Vi er et stort russekull og vi ønsker at dette ikke utvikler seg til noe større.

Bekymret

På russecampen i Mørkvedbukta møter NRK rødrussen Ragnhild Sofie Johansen og Lovise Hammer.

– Dette kom som en overraskelse. Vi trodde ikke dette skulle skje i år, siden det har vært så mye fokus på vaksinering mot hjernehinnebetennelse på skolen, samstemmer de to.

De har blitt frarådet å blant annet drikke fra samme flaske i russetida. En oppfordring de begge har fulgt.

– Vi har vært påpasselig med å heller skjenke drikke i en kopp eller lignende. Det handler ikke bare om fare for hjernehinnebetennelse, kyssesyke er en annen uønsket sykdom.

Ragnhild Sofie Johansen (til høyre) og Lovise Hammer.

Ragnhild Sofie Johansen (til høyre) og Lovise Hammer.

Foto: YASMIN HADAFOW / NRK

– Men dere er begge vaksinert mot hjernehinnebetennelse?

– Ja, det er vi. For oss var det et enkelt valg. Vi er bekymret for dem som ikke har tatt vaksinen, for smittefaren kan være stor.

Håper på det beste

Erlend Skaug Ingebrigtsen har selv pådratt seg en kraftig forkjølelse, og forteller at han kjenner til flere russ som ikke er i helt god form.

Russepresidenten i Bodø, Erlend Skaug Ingebrigtsen

Erlend Skaug Ingebrigtsen er russepresident i Bodø.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Jeg har ikke fått deltatt så mye i russetida som jeg selv skulle ønske. Men det er viktig å ikke trekke strikken for langt. Er man dårlig bør man holde seg hjemme, for da er man ekstra mottakelig for sykdom, sier han.

Russepresidenten forteller at «en betydelig andel» har tatt vaksine i forkant av russetida, men at det selvsagt alltid vil være noen som ikke tar den.

Han sier han er bekymret for flere smittede, men at han nå håper på det beste for medrussen som nå ligger på sykehus.

– Jeg håper selvfølgelig dette går bra. Nå vil å holde kontakt med kommunen, og følge opp deres råd og anbefalinger.

Fra russecampen i Bodø

Fra russecampen i Bodø onsdag ettermiddag.

Foto: YASMIN HADAFOW / NRK