NRK Meny
Normal

Russ trolig smittet av hjernehinnebetennelse i Bodø

En ungdom er under behandling i Bodø. Smittevernlegen tror det er snakk om smittsom hjernehinnebetennelse. – Vi tar dette ytterst alvorlig, sier han.

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune forteller at situasjonen er under kontroll.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det er en ungdom som er russ som har blitt syk med det vi mistenker er smittsom hjernehinnebetennelse, sier Kai Brynjar Hagen, smittevernlege i Bodø kommune.

Ungdommen er under behandling, og situasjonen skal være under kontroll. Likevel tar kommunen sykdomstilfellet på største alvor.

– Den smittsomme hjernehinnebetennelsen er en alvorlig sak som man kan dø av. Vi tar dette ytterst alvorlig.

Russ utsatt

Hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien kalles smittsom hjernehinnebetennelse. Festing og lite søvn gjør at meningokokkbakterien lettere kan spre seg og gi sykdom, ifølge smittevernlegen.

Det gjør russ ekstra utsatt.

– I russemiljøet blir det gjerne en kombinasjon av lite søvn og mye alkohol, og det nedsetter motstandskraften mot sykdom.

– Disse bakteriene finnes ute blant folk, og kan bryte gjennom når motstandskraften er svekket.

– Hvilke tiltak gjøres nå?

– Det er noen som har vært i nærmere kontakt med vedkommende, de får en forebyggende behandling med antibiotika. Foreløpig er det snakk om to-tre stykker, vi har ikke sett grunn til å dele ut til så fryktelig mange.

Følger med

Han sier de alltid har en ekstra oppmerksomhet på ungdom mellom 16 og 19 år. Mange har latt seg vaksinere mot sykdommen.

Han anbefaler at ungdom følger med, og ta kontakt med lege hvis man er usikker.

– Generelt er de symptomene man skal være oppmerksomme på ved slik sykdom feber og sterk svekkelse av allmenntilstanden. Noen får hodepine og blir sløvete, og kan oppleve oppkast.

– Det er forskjellige symptomer som kan komme. Et symptom som er veldig spesielt for denne sykdommen er bitte små hudblødninger som ikke lar seg presse bort.

Kai Brynjar Hagen understreker at det som regel er snakk om enkelttilfeller, men at de overvåker situasjonen og gjør fortløpende vurdering om behov for å gjøre noe mer.