Rosebygda

Spillvarme fra en industribedrift, en god porsjon pågangsmot og 10 000 kvadratmeter gartneri har sørget for at Sørfoldrosa har blitt et varemerke for den lille kommunen i Salten.

Stein Martinussen på Sisoflor i Sørfold

Kjølig: De ferdigpakkede rosene oppbevares på kjølelager før de sendes ut til butikkene. De svenske turistene har ingen ting imot å få rosetips i tre grader pluss.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

For 16 år siden ble Nord-Norges største rosegartneri, Sisoflor, etablert i Sørfold kommune. Og det takket være mye pågangsmot, og ikke minst spillvarme fra Elkem Salten som er med på å varme opp de nesten 10 000 blomstrende kvadrarmeterne som utgjør gartneriet. Sørfoldrosa er blitt et varemerke for kommunen, og tiltrekker seg turister fra nær og fjern.

Overraskede turister

Gartneriarbeider Stein Martinussen tar hver sommer imot busslaster med turister og viser dem rundt i det mildt sagt store gartneriet.
-De blir alltid veldig overrasket når de kommer hit. At vi kan ha et så stort gartneri i ei lita bygd som vår, med så mye roser og så mye blomster - det er det ikke mange som kunne ha gjettet.

Vilka vackra blommor!

Denne dagen er det en bussende gjeng fra Arjeplog som er gjester i gartneriet, og Stein Martinussen tegner og forklarer for de storøyde svenske.
- Sisoflor er Nord-Norges største produsent av roser. Alt her inne er hundre prosent automatisert: Gardiner i taket sørger for at det blir mørkt om natta. 65 meter lange takluker sørger for lufting, og vanningen går ”av seg selv”. Det hele styres av datamaskiner. Så jobben vår består i å plukke rosene – ca én million i året.

Kortreiste roser varer lengst

Vandringen fortsetter inn på kjølelageret, der Aqua, Avalanche, El Toro, Carribbean, Vendela, Prima Ballerina og ti sorter til står pent sortert og plassert i bøtter. Ferdig pakket og klare for utsending. Det er bare tre kalde grader inne på kjøla, men det er varme og begeistrede bifall som kommer fra svenskene på omvisning.

- Jeg fikk en bukett roser herfra en gang, sier en av damene.

– Og den holdt seg vakker i tre uker. Det kommer sikkert av at de har fått så godt stell, og at reisen fra Sørfold til Arjeplog ikke har vært så lang. Og det er ikke fritt for at det reiste noen flere Sørfoldroser til Sverige også etter denne omvisningen på Sisoflor.

Hva mener du folk bør få med seg når de besøker Sørfold?