Ror til Trænafestivalen

Køene hoper seg opp på kaiene langs ruta til Træna. Det problemet unngår to kamerater fra Bodø. De bruker egne krefter for å komme seg fram.

Robert Nikolaisen og Roger Johansen

Kameratene Robert Nikolaisen og Roger Johansen ror alene over havet for å nå Trænafestivalen.

Foto: Robert Nikolaisen (MMS-bilde)

De to vennene Robert Nikolaisen og Roger Johansen ror nå mot Træna. De startet roturen fra Bodø ved midnatt tirsdag, litt senere enn de hadde planlagt.

Gode vindforhold

Det er ikke første gangen de to kompisene er ute og ro langt. I 2009 rodde de fra Bodø til Røst for å delta på Lundefestivalen.

Robert Nikolaisen og båten "Viktor"

Robert Nikolaisen ankret opp ved Ternholmen onsdags kveld.

Foto: Roger Johansen (MMS-bilde)

– Da nådde vi fram til slutten av festivalen, medgir Robert Nikolaisen.

Denne gangen tror Robert og makker Roger Johansen at det går bedre. Med medvind og en fart på rundt tre knop regner de med å være fremme i god tid før fredags ettermiddag.

– Jeg har hele tiden håpet at vi skulle komme fram til Træna før bandet "Gabriel" spiller på fredag. Der er nemlig sønnen min med, så det hadde vært fint å få med seg, sier Nikolaisen.

Unngår køen

På kaia i Stokkvågen er det atskillig mer folksomt enn i robåten. Der er det mange som torsdag kveld venter for å komme over med ferga M/F Lurøy til Træna.

Kø for å komme til Trænafestivalen

KØ I STOKKVÅGEN: Slik ser det ut på kaia i Stokkvågen torsdag kveld.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Ingen frivillige

Opprinnelig skulle de være tre, men en trakk seg. Da var det lettere sagt enn gjort å få tak i en til.

Roger Johansen

Roger Johansen og båten 'Viktor' i bakgrunnen.

Foto: Robert Nikolaisen (MMS-bilde)

– Vi prøvde flere personer, men ingen ville være med på turen vår. Det vil vel egentlig si at dette er en ganske spesiell tur, forteller Nikolaisen og ler.

Sponset av arbeidsgiver

Båten heter "Viktor" etter sin eier Viktor Eivik i Eivika i Gildeskål.

– Vi er både han og våre sponsorer en takk skyldig. Arbeidsgiverne våre, Eiendomsdrift Nord A/S og K. Haneseth A/S har sponset oss.

Båten de ror i er en åpen trerors Bindaling.

– Selv om vi ligger langt ut i havet er ikke det noe problem. Denne båten tåler en del, det fik vi testet da vi rodde til Røst, sier Nikolaisen.

Lite søvn

Roger Johansen ser ut over havet

Roger Johansen tar seg en pause og ser utover havet.

Foto: Robert Nikolaisen (MMS-bilde)

De to kameratene har nå tilbakelagt 48 nautiske mil ved årene. Nå gjenstår det 24 mil igjen til Træna. Onsdag kveld ankret de opp ved Ternholmen hvor de fikk noen få timer søvn.

– Jeg hadde ikke smakt søvn siden vi forlot Bodø sent på tirsdag. Så de timene med søvn gav oss ny energi, forteller Nikolaisen.

Tilbaketuren

På turen tilbake har ikke kameratene like ambisiøse planer.

– Vi skal nok ikke ro tilbake. Vi har tinga plass med den ærverdige kvalskuta "Nybræna". Der tar vi både mann og robåt ombord, avslutter Nikolaisen.

Stemning på kaia i Stokkvågen

STEMING PÅ KAIA: Dette er noen av festivaldeltakerne som tålmodig venter på transport ut il Trænafestivalen. Disse kommer nok fram en god del timer før roerne fra Bodø.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK