Hopp til innhold

Denne lusespiseren kan havne på middagsbordet ditt

Nordlandsbedrift vil se om det er mulig å selge rognkjeks som matfisk, i stedet for å kaste den.

Rognkjeks

Rognkjeksen begynner som en liten, søt fisk, men vokser seg etter hvert til. Når den blir kjønnsmoden stopper den å spise lus, noe som gjør den lite hensiktsmessig i laksemerdene.

Foto: Patrick Reynolds

I fjor ble det oppdrettet nesten 40 millioner rognkjeks som brukes til å spise lakselus i oppdrettsmerdene.

Fisken er ikke så veldig kjent for vanlige forbrukere. Det vil en gjeng på Lovund gjøre noe med.

De vil at rognkjeksen fra Norge skal bli menneskemat.

– Det er viktig for oss at vi får utnyttet rognkjeksens fulle potensial, forteller daglig leder i Nordland Rensefisk AS, Jakob Aasjord.

Stopper å spise lusa

Daglig leder i Nordland Rensefisk på Lovund, Jakob Aasjord.

Daglig leder i Nordland Rensefisk på Lovund, Jakob Aasjord.

Foto: privat

Mye av grunnen til at det trengs så mange rognkjeks til arbeidet, er at når den blir kjønnsmoden, så slutter den å spise lakselus. Derfor har det vært vanlig å destruere fisken, eller å kverne den til ensilasje til dyrefôr.

Men til 20 kroner stykket er den en stor utgift for oppdretterne. I tillegg bør man også ta etiske hensyn, sier forsker Gørild Voldnes fra Nofima. Hun forsker på etterbruk av rognkjeks.

– Dette er veldig interessant og det er på høy tid at noe sånt skjer. Å bruke rensefisk utgjør en stor kostnad, så dette vil være miljømessig, økonomisk og sosialt bærekraftig.

– Tror du den ender opp på det norske markedet?

– Vi har hatt et forprosjekt på etterbruk av rognkjeks. Man ser nok her at det har et lite potensial som fisk på det norske markedet. Hovedsakelig på grunn av utseendet og konsistensen. Men det kan jo være andre bruksområder, som for eksempel som proteinpulver eller farse i fiskemat.

Rognkjeks

En rognkjeks som har vokst seg større enn de små lakselus-spiserne.

Foto: Stian Holmen Lein/Bjørøya

5000 kilo

Nordland Rensefisk på Lovund har 11 fast ansatte. De har søkt Mattilsynet om å få i gang med et pilotprosjekt for i første omgang å produsere 5000 kilo rognkjeks som matfisk. Dersom de lykkes kan det bety flere ansatte i bedriften, forteller Aasjord.

Den ville rognkjeksen eksporteres allerede til Kina fra Island. Forsker Voldnes tror også Norge skal sikte seg inn på det asiatiske markedet.

– Våre undersøkelser viser at Sør-Korea og Vietnam er de landene som utmerker seg. Der er de mer vant til å tilberede hel fisk. I Kina kaller de rognkjeksen fra Island for «sjøpølsefisken» på grunn av konsistensen.

Nå gjenstår det å se om prosjektet blir godkjent og om rognkjeksen blir en ny suksess i kategorien sjømateksport

– Dette er en ny art, så regelverket er ikke satt enda. Men det er positivt at dette skjer, for da er Mattilsynet nødt til å ta stilling til det, og finne ut hvordan man blant annet skal sortere, avlive og behandle. I tillegg til hva slags type matfisk det skal være.

Rognkjeks på Marine Harvest sitt anlegg i Vanylven

Rognkjeks på Marine Harvest sitt anlegg i Vanylven.

Foto: Jannicke Farstad / NRK