Hopp til innhold

Rekordmange unge går på sterke kvisepiller

Smertefulle kviser store som byller gikk på helsa løs for Pernille Tømmerås. – Selvtilliten får en knekk, forteller 18-åringen, som fikk hjelp av sterke og reseptbelagte medisiner for å bli kvitt kvisene. De siste årene har denne medisinbruken eksplodert.

Pernille Tømmerås

FØR OG ETTER: For åtte måneder siden var hverdagen til Pernille Tømmerås preget av smertefulle kviser store som byller. – I dag slipper jeg å tenke på hva folk sier om meg, og å gå rundt å ha stygge tanker om meg selv, forteller hun.

Foto: Privat

– Litt sminke må fortsatt til, sier Pernille Tømmerås (18) fra Bodø, mens hun kikker seg i speilet og påfører pudder.

For åtte måneder siden ble 18-åringen møtt av et helt annet speilbilde – et ansikt med kraftig kviseutbrudd og store byller. Etter å ha vært plaget med både dårlig selvtillit og store smerter i flere år, ble redningen til slutt det sterke legemiddelet Isotretinoin.

– Isotretinoin ble en slags siste løsning for meg. Jeg hadde fått beskjed av legen om å prøve ut alle andre alternativer før jeg eventuelt begynte på den, mest sannsynlig fordi akkurat den medisinen er så sterk. Da ingenting annet virket, var det få andre alternativer igjen, forteller Pernille.

Trosset bivirkningene

Uttørket hud og lepper, kvalme, stive muskler og hodepine. Det er bare noen få av de vanligste bivirkningene det mye omdiskuterte legemiddelet isotretinoin kan gi. Likevel har etterspørselen på den reseptbelagte medisinen aldri vært større enn den er nå.

Tall fra Statens legemiddelverk viser at 12.514 personer fikk utskrevet isotretinoin i 2015. Majoriteten av disse er ungdommer, som har som mål å bli kvisefrie. Dette antallet er seks ganger så høyt som det var i 2004.

Pernille er en av de mange ungdommene som valgte å begynne på Isotretinoin i fjor, men 18-åringen måtte tenke seg godt om før hun startet behandlingen. Hun hadde lest mye om bivirkningene, og var usikker på hvorvidt hun ville la kroppen gå gjennom en så tøff behandling.

– Til slutt endte jeg opp med å gå på Isotretinoin i åtte måneder, som er det lengste du kan gå på en slik behandling, forteller hun.

Dårlig matlyst

Den lange behandlingstiden satte flere spor på kroppen og humøret hennes.

– Jeg følte særlig på det med dårlig matlyst. Jeg husker at legen sa jeg måtte prøve å spise suppe eller få i meg noe flytende næring, men det ville bare ikke holde seg, forteller hun.

I tillegg kjente hun til de vanligste symptomene som de aller fleste må gjennom.

– Jeg slet ekstremt mye med tørr hud. I tillegg tørket både øyne og lepper ut. Det er noe jeg for så vidt fortsatt sliter med, forteller 18-åringen, som var ferdig med behandlingen i juni.

Pernille innrømmer at behandlingen var svært krevende. Men det hjalp å tenke på resultatet underveis. For verre enn hun hadde hatt det kunne hun uansett ikke få det.

Måtte sminke seg før svømmetimene

Pernille Tømmerås

Fortsatt må det litt sminke til før Pernille Tømmerås er fornøyd med speilbildet sitt.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Jeg var så hardt plaget at jeg i 9. klasse pleide å sminke meg før svømmetimene. Jeg stod igjen i garderoben da alle de andre hadde gått ut i bassenget, fordi jeg var så redd for at folk skulle kommentere noe ved utseendet mitt, forteller hun.

Kviseutbruddene hennes kunne ofte bli så omfattende og smertefulle, at hun ikke orket tanken på å forlate sengen og gå på skolen.

– Jeg var mye hjemme fra skolen fordi det gjorde så vondt. På de dagene var jeg likevel fast bestemt på at dersom jeg skulle bli hjemme, så skulle det være på grunn av smertene og ikke fordi jeg var redd for hva folk skulle si.

Så snart tiden med tørr hud og behandling var over, kastet Pernille esken med Isotretinoin i søpla.

– Jeg orket ikke å ha de liggende rundt og minne meg om prosessen hun hadde gjennomgått. Samtidig var det ironisk nok den esken som endret livet mitt til det bedre.

Kvisepillebruk eksplodert

Steinar Madsen

– Altfor mange unge får ikke hjelp, sier fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen

Foto: Statens legemiddelverk

Fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, forklarer at eksplosjonen innen utskriving av kvisepillene er et resultat av at det har blitt lettere å spørre om hjelp.

– Terskelen for å søke hjelp har blitt lavere, og dermed har bruken av Isotretinoin økt. Denne utviklingen har vært helt riktig, da det er altfor mange unge jenter og gutter som ikke har fått hjelp, sier Madsen til NRK.

At rekordmange ungdommer bruker en så sterk medisin er det ifølge Madsen ingen grunn til å bekymre seg over.

– Man skal ikke bekymre seg så mye over denne økningen, så lenge pasientene er godt informert om medisinen, og leger sørger for å følge behandlinger godt opp. Mange av dem som nå kan få hjelpen de trenger, har lenge sittet hjemme og bestilt vidunderpreparater med lite effekt på internett. At de får hjelpen de behøver er bare positivt, slår han fast.

Madsen legger likevel ikke skjul på at Isotretinoin kan føre til mange bivirkninger, og understreker derfor at det er ekstra viktig at unge mennesker som skal gå på isotretinoin informeres godt på forhånd av legene sine.

Forringer livskvalitet og selvbilde

Hudlege Jon Langeland, Hudklinikken

Hudlege Jon Langeland mener det er svært viktig at unge mennesker får den hjelpen de trenger i en svært sårbar alder.

Hudlege Jon Langeland ser også positivt på utviklingen, og understreker at det er svært viktig at unge mennesker får den hjelpen de trenger i en svært sårbar alder.

– Uren hud i varierende grad kan ha stor innvirkning på livskvalitet og selvbilde. I en del tilfeller kan det føler til at ungdommer isolerer seg fullstendig, og dropper både å gå ut og å dra på skolen, sier han til NRK.

Ifølge Langeland er det viktig at ungdommer får hjelp av legen til å få riktige medisiner, og at legene tar pasientene sine på alvor.

– Langtidseffektene av å ikke få den behandlingen man behøver kan føre til arrdannelser i huden som vil være svært vanskelige å fjerne, og et hardt skadet selvbilde, sier Langeland.

Endelig kvisefri

Pernille Tømmerås

I juni var Pernille Tømmerås ferdig med kvisebehandlingen. – Det har endret livet mitt, sier hun.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Pernille Tømmerås fra Bodø har gått fra å være inne i en veldig dårlig periode til å være inne i en god periode.

Jeg slipper å tenke på hva folk sier om meg, og å gå rundt å ha stygge tanker om meg selv, forteller hun.

Det plager henne likevel at flesteparten av tenårene hennes har gått med til å ikke føle seg fin nok på grunn av et problem hun ikke kunne kontrollere selv.

I år har Pernille et friår, og denne tiden bruker hun på å jobbe og spare penger. På jobb kreves det at hun har mye kontakt med kunder, en type arbeid hun er takknemlig for at hun i dag klarer å utføre.

– Jeg kan ikke se for meg hvordan det ville vært å stå i kassa for ett år siden, forteller hun.