Hopp til innhold

Reiste seg etter REC-konkursen: – Du merker optimismen

Arbeidsledigheten har sunket dramatisk i Meløy – fra 550 til 73 personer siden REC-konkursen. – Vi var på bunn, da kan det gå bare en vei, sier Tina Elisabeth Slettan Olsen.

Tina Elisabeth Slettan Olsen

Tidligere i år mottok Tina Elisabeth Slettan Olsen diplom som fagarbeider i prosesskjemi. Hun har nå fått seg jobb i hjemkommunen Meløy.

Foto: Ola Helness / NRK

I 2011 ble Glomfjord hardt rammet av konkursen i solcelleselskapet REC. Hjørnesteinsbedriften i industrikommunen la ned driften, og 630 personer mistet jobbene sine på grunn av stupende priser i solcellemarkedet.

For nordlandskommunen med drøyt 6000 innbyggere betydde nedleggelsen at hver femte arbeidsplass ble borte så å si over natta.

– Jeg mistet alt, både lærlingtid og jobb. Men heldigvis fikk jeg fortsette hos gjødselprodusenten Yara, sånn jeg at kunne fullføre fagbrevet i prosesskjemi, sier Tina Elisabeth Slettan Olsen (22).

Fast jobb

Foreløpig har hun ikke fått bruk for fagbrevet, men etter seks måneder som arbeidsledig hun har sikret seg fast jobb.

– Jeg jobber på hotell, og trives kjempegodt. Jeg har ikke gitt opp drømmen om en jobb i prosessindustrien, men lagt det på is foreløpig, sier Slettan Olsen.

200 flyttet fra kommunen

Meløy-ordfører Per Swensen

Meløy-ordfører Per Swensen er fornøyd med at arbeidsledigheten har sunket betydelig de siste årene.

Foto: NRK

200 innbyggere flyttet fra kommunen, mens flere hundre ble arbeidsledige.

– REC var en kunnskapsbedrift. Derfor hadde vi en høy andel innbyggere med høyt kvalifisert arbeidskraft, slik at de fikk seg jobb offshore, sier Meløy-ordfører Per Swensen.

Ifølge Tina Elisabeth Slettan Olsen merkes det at såpass mange innbyggere har forlatt Meløy.

– Likevel er vi mange som ble igjen, og vi er omstillingsdyktige her i Meløy. Selv er jeg vokst opp her og er jeg ei hjemmekjær jente. Jeg har ingen planer om å flytte, sier hun.

550 arbeidsledige

På det meste var 550 personer – 6,7 prosent – uten jobb etter konkursen i 2011. I mai i år har ledigheten i Meløy sunket til 2,2 prosent eller 73 personer. Dette er en nedgang fra samme periode i fjor på 38 personer, ifølge ferske tall fra NAV.

– Det er egentlig ganske godt gjort. Men fra bunnen er det bare en vei, og det er oppover. Stemningen i Meløy er optimistisk nå, mener Tina Elisabeth Slettan Olsen.

Det mangler fortsatt mye på at industrien her er like stor som den en gang var. Men under fjellene i Glomfjord har tre nye bedrifter med om lag hundre arbeidsplasser sett dagens lys siden REC-konkursen.

– Prognosene var mye verre. Vi er svært fornøyd med at det har gått så bra som det har gjort tross alt. Den viktigste årsaken er at det er skapt nye arbeidsplasser i industriparken. Vi har også mange spennende prosjekter på gang, og håper etter hvert å kunne tilby noen av dem som flyttet ny jobb slik at de kan komme tilbake, sier ordføreren.

Også NAV kaller utviklingen i industrikommunen for gledelig.

– Utviklingen i Meløy er svært gledelig. Et stadig bedre lokalt arbeidsmarked kombinert med aktiv innsats fra NAV-kontoret har bidratt til denne kraftige nedgangen i ledigheten i Meløy, sier fylkesdirektør i NAV Kjell Hugvik i en pressemelding fra NAV.

For snaue tre år siden mistet Glomfjord 630 av sine arbeidsplasser. Men i bygda der industriarbeidsplassa har kommet og gått i nesten hundre år, har de klart å snu pessimisme til optimisme.

For tre år siden ble Glomfjord hardt rammet av konkursen i solcelleselskapet REC. Selskapet la ned driften, og 630 personer mistet arbeidsplassene sine.