Hopp til innhold

Frykt og håp i Glomfjord

Folk flest tør ikke håpe på at det kommer mange nok nye arbeidsplasser til Glomfjord etter REC-kollapsen. Men ordføreren er sikker på at målet om 100 nye arbeidsplasser til jul blir nådd.

Charlotte Fredriksen

HAR FRAMTIDSTRO: I Glomfjord har nybakt mor, Charlotte Fredriksen tro på at det blir nye arbeidsplasser i Meløy kommune. Ikke alle på det tradisjonsrike industristedet deler hennes optimisme.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

De nye arbeidsplassene som skal erstatte de 600 tapte er så vidt begynt å komme. Ved første øyekast merker du ingen tegn på krise når du besøker den tradisjonsrike industribygda i Meløy kommune.

Preger livene

Men det er når du snakker med folk som bor i Glomfjord du merker at krisa påvirker livene.

Den evige duren fra selve det industrielle ankerfestet i Glomfjord, gjødselfabrikken til Yara, minner alle som bor her at de lever av industri. Nå er arbeidet med å skape nye arbeidsplasser i gang, men folk har helt ulike meninger om omstillingen vil lykkes.

Uenige kamerater

Sindre Lorentsen(t.v.) og Geir Helge Ludvigsen

Sindre Lorentsen (t.v.) og geir Helge Ludvigsen

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Kompisene Geir Helge Ludvigsen og Sindre Lorentzen sitter sammen på en benk i solveggen utenfor Samvirkelaget. På hver sin måte får de fram litt av det som preger de fleste i bygda.

– Jeg er skeptisk til om omstillingsarbeidet blir en suksess, sier Lorentzen. Men går det bra, skal jeg sprette sjampagnen.

– Jeg er ikke enig med Sindre, sier Geir Helge. Jeg synes det som alt er gjort, ser lovende ut. Det kommer til å bli bra.

Optimistisk mor

Charlotte Fredriksen har nettopp blitt mor, og hun er ute på tur med babyen da vi treffer henne.

– Vi må ha tru på framtida, og har vi det, tror jeg det blir like bra som før, i alle fall nesten, sier hun.

Meløy kommune skal bruke 100 millioner kroner på å skape nye arbeidsplasser, og allerede er en bedrift i ferd med å ansette sine første medarbeidere.

Selskapet To Cricle, lover rundt til femti ansatte. Det er konkrete planer om å starte ingeniørutdanning, CO-2 injiseringsprosjekt, og se på mulighetene for å utnytte grafitt-ressursene i kommunen, for å nevne noe.

Vil vente før jubel

Men inne på Rema 1000-butikken er ekspeditør Lisell Engen usikker på om omstillingen blir en suksess.

– Etter at REC la ned, har jeg liten tro på noe som kan erstatte det vi hadde. Jeg vil ha sterkere bevis på at vi når målene før jeg roper halleluja, sier hun.

– Ikke reis

Per Swensen

Ordfører i Meløy, Per Swensen.

Foto: NRK

Det er frykt for at flere skal flytte fra kommunen, og sjøl om kommunens tiltaksapparat sier flere nye spennende bedrifter og prosjekter er klare, så er folk avventende.

Og dette forstår ordfører Per Swensen (H). Han er sikker på suksessen, men også han appellerer til håpet.

– Jeg forstår at folk kan være usikre, men jeg ber alle tenke seg om før de reiser. Mange ønsker å se hva som skjer, og min beskjed er at det å skape nye arbeidsplasser tar tid, men jeg er sikker på at det skal gå bra. Arbeidsplassene kommer, sier Swensen.

REC Glomfjord

REC REISTE FRA GLOMFJORD: 600 arbeidsplasser gikk tapt da REC kollapset. Håpet er å få til nye arbeidsplasser i disse lokalene.

Foto: NRK