Hopp til innhold

Reineiere tapte mot australsk gruveselskap

Reineiere ønsket å stoppe et australsk gruveselskap fra å lete etter mineralforekomster i Sulitjelma. Men det må de finne seg i, slår Salten tingrett fast.

Fjelltoppen Saulo (1768 m.o.h.) i Sulitjelma

TAPTE I RETTEN: Reineierne vant ikke fram i retten. Dermed kan det australske selskapet starte letingen etter mineralressurser i Sulitjelma. Her fra fjelltoppen Saulo (1768 m.o.h.) i Sulitjelma.

Foto: Nina Jarnæs

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Advokat Geir Haugen

SKUFFET: Advokat Geir Haugen er skuffet og overrasket over rettens avgjørelse.

Foto: NRK/Brennpunkt

– Dette gikk ikke veien for vår del. Nå må jeg diskutere med min klient om hva vi skal gjøre videre, sier Geir Haugen.

Han forsvarte Balvatn Reinbeitedistrikt i Salten tingrett i dag. Bakgrunnen for saken er at det australske gruveselskapet «Drake Resources LTD» ønsker å undersøke om det finnes mineralforekomster i Sulitjelma. Selskapet har i lengre tid planlagt å lete etter kobber med helikopter i august.

Disse planene likte ikke reineierne i området, som motsatte seg undersøkelser ved bruk av helikopter med mindre gruveselskapet betalte 350.000 kroner på forhånd for skader som potensielt kunne oppstå under letingen.

Drake Recources foreslo å betale summen som et engangsbeløp. Dette avslo reineierne fordi de mente erstatningskravet kun var ment for inneværende år.

Avgjørelsen fra tingretten kom allerede tre timer etter forhandlingene. Retten gav Drake Recources fikk medhold, og dømte Balvatn Reinbeitedistrikt til å betale saksomkostningene.

– Jeg er overrasket over at kjennelsen kom såpass raskt, fortsetter Haugen.

– Uholdbart

I retten anførte Balvatn Reinbeitedistrikt at de har rett til å nekte bruk av helikopter, og viste blant annet til reindriftsloven paragraf 63.

Ifølge advokaten vil bruk av helikopter medføre en god del ekstra arbeid for reindriftssamene i området.

– Reinen kan bli mer spredt, og kan også blande seg med rein på svensk side. Det er flere virkninger her som er alvorlig for reindriften.

Gruveselskapet har stilt en garanti på 350.000 kroner. Den skal reindriftsutøverne få utbetalt hvis de kan dokumentere skader i ettertid.

– Jeg mener det er uholdbart. Det er vanskelig å dokumentere skadevirkninger, og man kan også risikere store saksomkostninger dersom man ikke får medhold, fastslår Haugen.

Han tror dette blir en sak som vil pågå i årevis.

– Det er mulig vi må gå til søksmål, det vil tiden vise.

– Riktig å bruke helikopter

Drake Recources var representert ved advokat Thomas Benson. Han forteller at bruk av helikopter vil være effektivt for å få avklart om det finnes kobber i Sulitjelma.

Dette er en stor dag for Fauske kommune.

Thomas Benson

– Det er hovedtanken. Det vil gi et raskt svar på om det er forekomster, og eventuelt hvor store disse forekomstene er, sier han til NRK.

Han mener det har blitt tatt hensyn til reindriften i planene, og mener bruk av helikopter ikke er til særlig ulempe for næringen.

– Reineierne aksepterte på et vis at man gjennomførte dette med bruk av helikopter, men de ville da ha et forhåndsbetalt kontantbeløp på 350.000 kroner på forhånd. Jeg er glad retten anså dette som urimelig.

Han forteller at det australske selskapet ser et stort potensial for gruvedrift i området.

– Men man må også se om dette er forretningsmessig forsvarlig, og da er undersøkelsene med helikopter svært viktig.

– Hva skjer videre nå?

– Nå vil ting skje ganske fort. Jeg regner med at flyvningen kan komme i gang senest til neste uke. Dette er en stor dag for Fauske kommune, avslutter han.

– Ønsker å legge til rette for aktivitet

Det lille tettstedet i Fauske med noe over 400 innbyggere huset en gang det nest største gruvesamfunnet i Norge, og var på det meste en arbeidsplass for så mange som 1750 personer.

Det er anslått at det inne i Sulitjelmafjellene ligger kobbermalm med en verdi på om lag ti milliarder kroner, med dagens pris.

I dag drives både et gruvemuseum og en åpen besøksgruve i det Sulitjelma som en gang var en levende og dynamisk gruveby, og fra flere hold signaliseres det interesse for ny drift.

Også ordføreren i Fauske, Siv Anita Johnsen Brekke, ser store muligheter for en nytt gruveeventyr.

– Vi er ikke en part i saken, men har tatt en aktiv rolle fordi vi ønsker å være en så god tilrettelegger som mulig. Vi ønsker at selskapet skal få gjort denne kartleggingen fordi det er viktig for oss å ha oversikt over de mineralene som finnes, og spesielt med tanke på eventuell ny gruvedrift, sier hun til NRK.

Hun mener saken er viktig sett fra et næringsperspektiv.

– Vi som alle andre kommuner er opptatte av å kunne legge til rette for å få til aktivitet, avslutter hun.