Hopp til innhold

Redningsaksjonen i Lofoten: Mann havnet over bord – sendt til sykehus

Det gikk galt for redningsskøyta «Det Norske Veritas» under et redningsoppdrag fredag formiddag. Både redningsskøyta og en sjark grunnstøtte i Stamsund i Lofoten.

Redningsskøyta "Det norske veritas" slepes i land.

«Det Norske Veritas» fikk skader under redningsaksjonen fredag og tok inn vann. Situasjonen er nå under kontroll.

Foto: Kenneth Grav

Det ble gitt livreddende førstehjelp til en mann på stedet, sier Frode Iversen i HRS til NRK. Mannen var om bord i sjarken og er nå sendt til Universitetssykehuset (UNN) i Tromsø.

I en pressemelding skriver HRS at mannen havnet i sjøen – og lå der i rundt 20 minutter.

– Redningsmannen fra RS Det Norske Veritas hoppet i sjøen og holdt personen flytende.

Det var Lofotposten som først skrev om redningsaksjonen utenfor Stamsund, som ble satt i gang like før klokken 10 fredag.

Både redningsskøyta «Det Norske Veritas» og en sjark hadde grunnstøtt. Lokalavisen skriver at også fiskebåten «Stamsundværingen» som kom til stedet for å hjelpe de to båtene, også gikk på grunn.

Ifølge Lofotposten gjorde dykkere undersøkelser av skroget og en presenning ble lagt under båten for å begrense mengden vann som trengte inn. I tillegg ble en eske margarin brukt til å tette vanninntrengningen.

Båten er ikke lenger i fare for å synke, får NRK opplyst av personer til stede i Stamsund.

Redningsaksjon grunnstøting på Stamsund i Lofoten

«KV Heimdal» hjalp til i redningsaksjonen.

Foto: Gøran Gimsøy / Lofot-tidende

– Det var svært krevende værforhold som gjorde at redningsskøyta havnet på grunn da den skulle hjelpe sjarken. Redningsskøyta «Sundt flyer» sleper nå «Det Norske Veritas» mot land, sier kommunikasjonssjef i Redningsselskapet Kristina Brekke Jørgensen.

Tommy Edvardsen i Hovedredningssentralen opplyser at en mann er hentet opp av redningshelikopter. Mannen var om bord på sjarken.

– Situasjonen nå er at begge fartøyene har grunnstøtt. Kystvakten nærmer seg og skal se om de klarer å få ordnet opp i situasjonen. I tillegg er en redningsskøyte fra Svolvær på stedet, sa Edvardsen til NRK like før klokken 11.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for kuling i området. I 11-tiden meldes det om frisk bris fra sørøst med vindkast på 14 meter i sekundet.