Hopp til innhold

Flere helsedirektører med lukrative retrettstillinger: – En kritikkverdig praksis

NRKs kartlegging viser at flere helsetopper har avtale om godt betalte retrettstillinger i sine sluttavtaler. Nå ber helse- og omsorgskomiteen om en gjennomgang av praksisen.

Nicholas Wilkinson, stortingsrepresentant SV Akershus Helse- og omsorgskommiteen

Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson for SV, og sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han reagerer på millionavtalene til avgåtte ledere.

– Forskjellene i Norge øker nå i rekordfart, og vanlige sykepleiere og helsefagarbeidere mister jobben samtidig som toppledere hever millionlønn selv hvis de sparkes.

Det sier helsepolitisk talsperson for SV, Nicholas Wilkinson, som synes det er urettferdig og feil at det finnes slike avtaler.

I forrige uke skrev NRK om helsepolitikere som reagerte på at den avgåtte UNN-direktøren Tor Ingebrigtsen får 1,5-2 millioner kroner i årlig etterlønn, og i ettertid har debatten rast.

Har ikke oversikt

Statlige retningslinjer for lederlønnskontrakter oppfordrer til at man er restrektive med å tilby retrettstillinger. NRKs gjennomgang viser derimot at en rekke toppledere i helsesektoreren har nettopp retrettstillinger i sine sluttavtaler.

Nå har Wilkinson, sammen med resten av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, bedt om en gjennomgang av etterlønnsavtalene som finnes rundt omkring i landet.

– Vi som sitter på Stortinget har ikke hatt oversikt over disse avtalene. Nå ber vi om det.

Stortingspolitikeren presiserer at han ikke er imot ordningen – så lenge den brukes til det den er ment for.

– Hvis du gjør en viktig jobb etterpå, er det veldig greit. Men dersom det er en «liksomjobb» som bare skal hjelpe en med å heve millionlønn, anser jeg det som juks, sier Wilkinson på generelt grunnlag.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet understreker at departementene bør være restriktive med å inngå avtale om retrettstilling og dette må vurderes etter retningslinjer gitt av KMD. Det kan ikke benyttes både retrettstilling og etterlønn i samme kontrakt.

Statens personalhåndbok / Statens personalhåndbok

– Se til det private

Magne Lerø

Redaktør Magne Lerø mener det er kritikkverdig med etterlønn i så mange år.

Magne Lerø er redaktør for Ukeavisen Ledelse og nettavisen Dagens Perspektiv, og mener at det offentlige kan lære mye fra det private næringsliv når det kommer til sluttavtaler for direktører.

– Jeg mener dette er en kritikkverdig praksis. Det er ingen grunn til at du skal tilby direktører en etterlønn som varer i 10–20 år. Ledere bør få godt betalt når de er ledere, og når de slutter bør de få betalt tilsvarende til stillingen de går inn i.

Lerø mener at retrettstillinger er forholdsvis greit for fagpersoner som går inn i lederstillinger. At lønnen følger med er han derimot ikke med på.

– Får dobbelt så høy lønn

– Det er forståelig at man som lege skal ha en slags garanti på en fagstilling etter man går inn i en lederstilling. Dette er fordi du ikke er faglig på høyde når du er ferdig i lederstillingen.

– Hva mener du om Tor Ingebrigtsens avtale?

– Jeg skjønner avtalen, men en retrettstilling er noe helt annet enn å sikre seg direktørlønn i 15 år fremover. Han skal jobbe som professor, men har dobbelt så høy lønn som alle de andre professorene.

– Urettferdige og uetiske

Ifølge Wilkinson har ikke stortingsrepresentantene hatt oversikt over avtalene før nå, fordi det bare er departementet som bestemmer over helseforetakene.

Derfor er SV-politikeren nå klar på at de vil få frem en oversikt over landets avtaler.

– Slike avtaler er utrolig urettferdige og uetiske, og det er viktig at det tar slutt nå – for alle skal være med og bidra i det norske helsevesenet, avslutter han.