NRK Meny
Normal

– Jeg kjente det grøsset i meg da jeg hørte at svar var feiltolket i årevis

– Det skal ikke være sånn at prøvesvar feiltolkes år etter år, sier Lill-Karin Styrvoll, som selv har hatt livmorhalskreft.

Nordlandssykehuset i Bodø

REAGERER PÅ FEIL GJORT VED NORDLANDSSYKEHUSET: Tidligere kreftpasienter reagerer nå på at sykehuset i årevis har feiltolket prøver som skulle gi svar på om kvinner har livmorhalskreft.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I forrige uke ble det offentliggjort at offentliggjort at Nordlandssykehuset har feiltolket kreftdiagnoser i årevis. Dette har gjort at flere pasienter ikke visste at de hadde kreft, og noen av dem har vært nødt til å gå gjennom svært omfattende operasjoner.

– Å få vite at du har kreft er som å få et slag i magen. Og når det da viser seg at du får beskjeden senere enn du burde ha fått fordi prøvene er tolka feil. Det kan ikke være noen god følelse, sier Styrvoll til NRK.

– Sånn skal det ikke være

Lill-Karin Styrvoll fra Harstad fikk livmorhalskreft da hun var 30. Hun var nylig blitt gravid, og opplevde noen komplikasjoner i svangerskapet. Hun var da pasient ved UNN.

– Jeg var med i screeningprogrammet fra jeg var 25. Men kreften ble oppdaga fordi jeg som følge av komplikasjonene tok en prøve tidlig i svangerskapet. Hadde jeg ikke vært gravid ville det antakelig ikke ha blitt oppdaga.

Styrvoll fikk cellegift mens hun var gravid, og fødte en prematur gutt. Alt gikk bra med begge og Styrvoll roser oppfølginga hun fikk i helsevesenet. Men hun er sjokkert over at sykehusene kan bomme på slike diagnoser.

– Jeg kjenner på meg at sånn skal det ikke være, og det grøsset i meg da jeg hørte hva som har skjedd på Nordlandssykehuset. Hvis noe er i utvikling i kroppen din skal det oppdages. Vi har screeningprogram og vi er i 2014, sier Lill-Karin Styrvoll.

17 erstatningssaker

Pasientskadenemnda har siden 1991 fattet 94 vedtak som handler om forsinket eller feil diagnose for livmorhalskreft. 48 saker har fått medhold og 46 avslag. Dette er høyere medholdsprosent enn normalt for pasientskadesaker.

17 av medholdssakene gjelder feiltolkning av celleprøve, og to av disse sakene er fra Nordlandssykehuset.

artikkelen fortsetter under bildet

Nordlandssykehuset innrømmer systemsvikt etter at minst sju kvinner i Nordland er utsatt for feiltolking av kreft.

SE VIDEO: Her ved patalogisk avdeling ved Nordlandssykehuset det gjort feil i årevis.

– Alvorlig og unødig lidelse

For alle krefttyper er tallene hos Pasientskadenemnda enda mye høyere.

Over 130 pasienter får hvert år erstatning på grunn av forsinket kreftdiagnose. Norsk Pasientskadeerstatning har gitt medhold i nesten 700 saker siden 2009 der pasienten er rammet av en forsinket kreftdiagnose.

Medisinsk direktør Barthold Vonen ved Nordlandssykehuset i Bodø

Medisinsk direktør Barthold Vonen beklaget sterkt feilene på en pressekonferanse sist fredag.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Tallene våre viser at det er mange pasienter som kunne ha fått en tidligere behandling av alvorlig kreftsykdom dersom de ikke hadde fått forsinket diagnose. Dette er alvorlig og fører til unødig lidelse for disse pasientene, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad.

Det er per i dag utbetalt totalt 375 millioner kroner i disse sakene. Fastsettelsen av endelig erstatning pågår fortsatt i flere av sakene, slik at det er ventet ytterligere utbetalinger.

Flere alvorlige tilfeller

Flere av de i alt 680 pasientene som har fått en forsinket kreftdiagnose har fått en dårligere prognose for å overleve kreften eller et forlenget sykdomsforløp.

– Vi ser flere eksempler der alvorlige tilfeller kunne vært unngått med bedre rutiner og årvåkenhet fra helsetjenesten, avslutter Jørstad.