Rammet av voldsom skogbrann

Hundekjører Joar Leifseth Ulsom fra Rana har kanskje ikke noe sted å vende tilbake til når han i morgen reiser hjem til Alaska.

USA-ALASKA/WILDFIRE Willow Fire Capt. Leo Lashock responds to an out of control wildfire burning near Willow, Alaska

Tykk røyk ved Parks Highway nær Willow, Alaska. Bildet er tatt 14. juni. På tidspunktet bildet ble tatt, hadde flere husstander fått beskjed om å evakuere – deriblant Ulsoms samboer.

Foto: HANDOUT / Reuters

En enorm skogbrann har de siste dagene rast i området der ranværingen og hundekjører Joar Leifseth Ulsom bor, skriver Rana Blad.

Ulsom befinner seg for tiden i Norge, men reiser i morgen tilbake til Willow i Alaska.

Hva som venter han der, er han usikker på.

Evakuert

Joar Ulsom

Joar Leifseth Ulsom, her avbildet i forbindelse med en tidligere sak.

Foto: Mille Porsild

– Det jeg vet så langt er at hovedhuset er brent opp, mens garasjen, der vi bor, visstnok fremdeles står oppe. Hvordan det ser ut i hundegården og slikt, er uvisst, sier Ulsom til NRK.

Han forteller at brannmannskapene foreløpig har null kontroll på heftige brannen, som strekker seg et område på over 7500 dekar (ekstern lenke).

– Mange hundekjørere bor i området med dyrene sine, og de er nå evakuert. Heldigvis ser det så langt ut til å ha gått bra med både mennesker og dyr, sier Ulsom.

– Hvordan har de det?

– Mange hundekjørere må sove i bilen om natta. Det er fryktelig varmt i området. I dag var det 32 grader. De gjør det de kan for å lage skygge for hundene.

USA-ALASKA/WILDFIRE The setting sun is partially obscured by smoke from an out of control wildfire on the Parks Highway near Willow, Alaska

Brannen kan vedvare over flere uker, frykter Ulsom.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Tøft

Fordi Ulsom selv er i Norge, er det hans kone som tar vare på de 110 hundene som befant seg på eiendommen deres når beskjeden om evakuering kom. Hun bor nå i bilen på en parkeringsplass utenfor sikkerhetssonen.

– Det har vært tøft å være her hjemme og se på det som skjer der borte. Jeg tenker jeg skulle vært der for lenge siden, sier Ulsom.

Han forteller at skogbrannen kan vedvare over flere uker.

– Det viktigste er uansett at ikke liv har gått tapt.

USA-ALASKA/WILDFIRE Trees are consumed by flames as an out of control wildfire burns near Willow, Alaska

Trær fortæres av de heftige flammene. Bildet er tatt i nærheten av Willow 14. juni.

Foto: HANDOUT / Reuters

Tok 6. plass

NRK har skrevet flere saker om hundekjøreren fra Rana. I år kjempet han i verdens tøffeste hundeløp – Iditarod – for tredje året på rad.

Dette er verdens lengste hundeløp med sine 1800 kilometer. Ulsom tok fjerdeplass i fjorårets Iditarodløp, og gjorde det bare marginalt dårligere i år. Han endte til slutt på 6. plass.

Under sin første deltakelse i Iditarod i 2013, ble han årets debutant.

Laster kart, vennligst vent...