Hopp til innhold

Prosjektet hans har nådd ut til hele verden

– Jeg er utrolig stolt av hva lille Hemnes turistforening har fått til ved Okstindan.

Rabothytta Svein Arne Brygfjell

Leder og ildsjel for realiseringen av Rabothytta, Svein Arne Brygfjeld (54), er en av de nominerte til prisen Årets Nordlending.

Foto: Arne Forbord / Rana Blad

Det sier leder og ildsjel for realiseringen av Rabothytta, Svein Arne Brygfjeld (54).

Den særegne fjellhytta ligger 1200 meter over havet ved Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten, og ble innviet som Den Norske Turistforenings (DNT) hytte nummer 500 i august.

– Rabothytta er blitt DNTs flaggskip. Tenk at ei av de minste foreningene med bare 370 medlemmer har bygd den tøffeste hytta av dem alle, sier Brygfjeld.

Han føler seg beæret over å være nominert som Årets Nordlending, men peker på at dette er større enn ham selv.

Regionalt løft

Rabothytta er oppkalt etter den første fjellklatreren som beskrev sin erobring av Oksskolten, franske Charles Rabot. Det skjedde i 1883. Denne fjelltoppen, som troner 716 meter over hytta, er regionens stolthet, noe som kom tydelig fram da hytteplanene fra 2009 skulle realiseres.

Jeg setter pris på å være i stillheten ute i det store.

Svein Arne Brygfjeld

For hele 4,3 millioner kroner av bruttokostnaden på 12 millioner kroner er kommet på bordet i form av dugnad og gaver.

– Vi ble møtt med en fantastisk vilje til å bidra med penger og gratis materialer og tjenester, sier Brygfjeld.

Som eksempel nevner han de vind- og solkraftdrevne el-installasjonene. En grossist, en installatør og tre elektrofirma har gitt det hele i gave, og med noe dugnad på toppen.

Bare i sommer har det vært jobbet mer enn 3000 dugnadstimer. Gratis tømmer, gratis vinduer og mye annet kommer på toppen.

Stolthet

Rabothytta er tegnet av arkitektfirmaet Jarmund/Vigsnæs, som profilerer prosjektet internasjonalt for sin spektakulære utsikt. DNTs styreleder, Berit Kjøll, har omtalt den som Norges råeste hytteprosjekt.

Og medieoppmerksomheten har ikke latt vente på seg, verken nasjonal eller internasjonalt.

– Fortellingen om Rabothytta og Okstindan går nå ut til hele verden. Nylig ble prosjektet presenteret over seks sier i et større nederlandsk magasin, og flere internasjonale friluftsmagasin har meldt sin interesse, sier Brygfjeld.

Han blir stadig påminnet om at folk på hele Helgeland er stolte over å kunne by på Rabothytta som et enkelt tilgjengelig turmål.

Nærhet

For det er bare fem kilometer å gå fra Leirskardalen til hytta, som ikke er større enn en enebolig, men har til sammen 30 overnattingsplasser. Den er godt utstyrt med et stort kjøkken, og har en utsikt som bare må oppleves, mener Brygfjeld.

– Jeg har sett tårene renne på folk når de kommer inn og får oppleve naturen og naturkreftene gjennom vinduene her.

Han har ei sterk tilknytning til området, både genetisk med foreldre fra den nærliggende Brygfjelddalen, og som turmenneske.

– Jeg setter pris på å være i stillheten ute i det store. Da tenker jeg klarere, sier Brygfjeld.