Snart klart for åpning av unik turisthytte

– Det er fantastisk å se hytta nå, sier lederen i Hemnes Turistforening om «Rabothytta» som om få dager åpner dørene for publikum.

16 august er det snorklipping og åpningsseremoni 1200 meter over havet her ved foten til Nord-Norges høyeste fjellmassiv, Okstindan i Hemnes kommune på Helgeland.

ÅPNER 16. AUGUST: Om få dager åpner denne hytta dørene for publikum.

Svein Arne Brygfjeld

LITEN FORENING: – Vi er en liten forening på 300 medlemmer, så det har vært et heftig prosjekt, sier Svein Arne Brygfjeld i Hemnes Turistforening.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

– Vi har samlet brukt mer enn 2,500 dugnadstimer her oppe bare i år. Mange har stilt opp gratis for at andre skal få et slikt tilbud, sier leder Svein Arne Brygfjeld i Hemnes Turistforening.

I tre år har han sammen med en rekke andre lagt ned flere tusen dugnadstimer for å bygge «Rabothytta» ved foten av Nord-Norges høyeste fjellmassiv Okstindan i Hemnes kommune på Helgeland.

Nå er de siste løftene med helikopter gjort, og det gjenstår bare montering og plassering av møbler før hytta åpner dørene for publikum.

Hytta er kun tilgjengelig til fots eller på ski, og Brygjeld legger ikke skjul på at prosessen har vært krevende siden de for alvor kom i gang med planene for seks til sju år siden.

– Vi er en liten forening på 300 medlemmer, så det har vært et heftig prosjekt. Men det er fantastisk å se hytta nå, sier Brygdjeld.

– Fokuset er på opplevelsene utendørs

«Rabot Turisthytte», som prosjektet egentlig heter, er en selvbetjeningshytte nær Okstindene og Vestisen i Nordland. Hytta befinner seg 1200 meter over havet, og er initiert av Hemnes Turistforening. I massivet ligger blant annet Oksskolten, som med sine 1916 meter over havet er det høyeste fjellet i Nord-Norge.

Prosjektet er oppkalt etter den franske glasiologen, tindebestigeren og geografen Charles Rabot som blant annet utforsket fjellområdene i Nordland.

– Vi har gått etter et veldig minimalistisk uttrykk. Fokuset er på opplevelsene utendørs, sier Brygfjeld.

(artikkelen fortsetter under)

Har vunnet priser

Det minimalistiske uttrykket har da også skaffet hytta rikelig med oppmerksomhet allerede før den er åpnet for publikum.

Den har blant annet blitt kåret til den mest fremtidsrettede hytta av leserne på UT.no, blitt valgt ut som Den Norske Turistforenings hytte nummer 500, og vært på turné i Europa.

Brygfjeld har dermed all grunn til å være stolt.

– Vi merker det også på folk som kommer hit. I sommer har vi hatt 40 til 120 besøkende her. Så allerede før vi åpner er hytta en stor suksess, sier han.

Prislapp på 10 millioner

Rabothytta

UNIK: Den spektakulære hytta har sitt eget fotavtrykk i terrenget.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Hytta er designet av det prisbelønnede arkitektfirmaet «Jarmund/Vigsnæs AS». Prislappen på rundt 10 millioner er kanskje høy. Men når en hytte gir fasiliteter og rom til 30 overnattingsgjester, er det kanskje ikke annet å forvente. Den er dessuten designet for å tåle en vindpåkjenning opp til orkan styrke.

I den lyse årstiden er Rabothytta selvforsynt med strøm fra solcellepaneler. Den er svært godt isolert og det forventes et lavt fyringsbehov.

– Folk skal ha det behagelig og komfortabelt her, sier Brygfjeld mens han viser fram en av de nyankomne gyngestolene.

På loftet har de også lagt til rette for en buldre-klatrevegg. Den kan barn bruke når de må være innendørs på grunn av uvær.

Brygfjeld forteller at det meste er på plass til den offisielle åpningen 16. august.

– Vi har fått opp madrasser og det meste. Vi er i rute, avslutter han.

«Rabothytta» i Hemnes kommune.

RABOTHYTTA: Se en av NRKs tidligere saker om Rabothytta i Hemnes kommune her.