Hopp til innhold

Lisbeth tjener 120.000 i året på Airbnb: – Det er helt enormt

Lisbeth tjener gode penger på leie ut boligen sin. Men NHO mener hun og tusenvis av andre som gjør det samme, truer hotellnæringen i Norge.

Lisbeth Dahlløf leier ut leilighet til Airbnb

Et av de private rommene som leies ut er hos Lisbeth Dahlløf. Hun føler ikke at hun er i konkurranse med hotellene.

Foto: John Ingen Johansen / NRK

I to år har Lisbeth Dahlløf leid ut sokkelleiligheten sin i Svolvær på Airbnb.

Det har hun ikke angret på.

– Det er bare helt enormt, sier pensjonisten.

Pensjonisttilværelsen har fått en ny mening. Hun treffer masse hyggelige folk fra hele verden og får positive tilbakemeldinger fra takknemlige gjester året rundt.

Airbnb kan dessuten bli god butikk dersom du leier ut på et sted mange vil besøke. Også der har Lisbeth skutt gullfuglen. Ingen steder i Norge øker airbnb-utleie mer enn i Lofoten.

– Jeg tjener om lag 120.000 kroner i året. Det gir meg muligheten til å reise litt ekstra og slå ut med vingene innimellom. Det føles bra, sier hun til NRK.

Sakrisøy, Moskenes

Moskenes er et av stedene hvor utleie med Airbnb er populært. I Flakstad kommune leies nå nesten hver 10.‐ende bolig ut via Airbnb.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

I 2018 vokste tallet på overnattinger med Airbnb med 45 prosent fra året før. Hotellene på sin side hadde en vekst på kun to prosent, viser tall fra Capia og NHO.

– Utviklingen har vært enorm, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv.

Mens de private utleierne fullbooker egne naust og feriehus et halvår i forveien, ønsker NHO at regjeringen skal slå ned på det de kaller en uoversiktlig næring.

Urettferdig konkurranse

Bjørndal mener at de private aktørene ikke bare spiser av kundene til etablerte overnattingssteder, men at det følger med samfunnsøkonomiske problem.

ole bjørndal

DRAMATISK: Airbnb sto i 2018 for 55 prosent av alle solgte overnattingsdøgn i Lofoten. – Det er dramatisk, sier Bjørndal.

Foto: Per Sollerman/NHO

– Airbnb er ikke underlagt de samme rapporteringskrav, tilsynskrav eller arbeidsmiljøkrav som hotellene. De skaper heller ikke på langt nær like mange arbeidsplasser. Dette er en reell trussel mot norsk verdiskaping.

– Er ikke hotellene selv ansvarlige for å være konkurransedyktige?

– Konkurranse må skje på like vilkår. Airbnb er ikke underlagt de samme krav, så det er en helt ulik konkurranse som man må gjøre noe med, sier Bjørndal.

NHO mener regjeringen må følge opp vedtaket om rapporteringsplikt for formidlingsselskaper slik de lovet i statsbudsjettet for 2019.

– Det vil gjøre næringen oversiktlig og gjøre at den ikke lenger er en skyggeøkonomi, sier Bjørndal.

En person viser hvordan bestille airbnb på et nettbrett

Airbnb gjør at man kan bestille soveplass hos privatpersoner gjennom mobiltelefonen.

Foto: John Macdougall / AFP

Et mer personlig tilbud

Men de som driver med utleie gjennom Airbnb er naturlig nok ikke enig med NHO.

Diona Kvalvik har drevet utleie i fem år i Lofoten, og mener besøkende får mer ut av å bo hos private.

– Folk ønsker kontakt med lokalbefolkningen på stedet de reiser til. Det er en opplevelse i seg selv, sier Kvalvik.

– Betaler mer enn gjerne skatt

Lisbeth Dahlløf leier ut leilighet til Airbnb

EKSTRAINNTEKT: Lisbeth Dahlløf var mangeårig leder for Nordnorsk Kunstnersenter i Svolvær. Nå sper på pensjonen sin med å leie ut til Airbnb. – Jeg holder på så lenge jeg orker.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Fra 1.1.2018 må alle som leier ut rom eller hybler i egen bolig betale skatt for dette. Det betyr at lønnsomheten ved airbnb-utleie er noe mindre enn det var tidligere.

NHO håper at skattleggingen betyr at det ikke blir like interessant å leie ut boliger.

– Det vil også sørge for at de skatteinntekter som en er pliktige til å betale, faktisk kommer inn, sier Bjørndal.

Lisbeth Dahlløf betaler skatt på inntektene hun får med glede.

– Det er helt ok at det blir ordning på det. Det er jo en inntekt.

Hotellnæringen: – Plass til begge

Gunhild Elisabeth Laundal, hotelldirektør på Scancic Vestfjord Hotell

ROM FOR BEGGE: Hotelldirektør Gunnhild Laundal ved Scandic Vestfjord hotell er ikke engstelig over framveksten som airbnb i Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Hotellnæringen i Lofoten er ikke så bekymret for konkurransen fra airbnb-utleierne. Det er nemlig nok turister til både hotellene og de mange leilighetene rorbuene og naustene.

– Uten airbnb hadde vi ikke hatt så mange gjester i Lofoten. Vi supplerer hverandre, sier hotelldirektør Gunnhild Laundal ved Scandic Vestfjord hotell.

Likevel er ikke alt fryd og gammen.

Framvesten av Airbnb-utleie kan gjøre det vanskeligere for folk å bosette seg i enkelte kommuner. Tidligere har Nordlandsforskning slått fast at Airbnb påvirker tilbudet på boligmarkedet. Forskningsrapporten ble avvist av selskapet Airbnb.

Hotelldirektøren har imidlertid gjort samme erfaring som Nordlandsforskning.

– Når alt av boliger leies ut til på korttidsutleie, er det ikke lett å finne bolig for dem som skal jobbe på hotellene om sommeren. I dag er det ikke mulig å oppdrive utleieboliger om sommeren. Det betyr at vi dessverre må si nei til folk som ønsker å komme hit og jobbe. og tidvis gå underbemannet, sier hotelldirektør Gunnhild Laundal ved Scandic Vestfjord hotell.

Mari Holm Lønseth (Høyre)

– Airbnb gjør at man kan spe på inntekten litt ekstra når man er borte på helgetur. Dessuten legger det til rette for turisme, og en ny opplevelse for mange av de som vil besøke Norge. Mange steder bidrar korttidsutleie til å ta av toppene for hotellene i høysesongen, sier Mari Holm Lønseth.

Foto: Trondheim kommune

Høyre: – Har gjort endringer

Høyres boligpolitiske talsperson Mari Holm Lønseth sier til NRK at regjeringen allerede har gjort endringer i eierseksjonsloven og borettslagsloven for å slå ned på de som nærmest driver korttidsutleie av eierseksjoner og borettslagsleiligheter.

– Det er derfor satt et tak på hvor mye en eierseksjon eller borettslagsleilighet kan leies ut.Det er grunn til å minne om at korttidsutleie av et visst omfang selvfølgelig er skattepliktig, på linje med annen utleie av bolig.

Bunesstranda fra Trolldalen

Strendene og fjellene i Lofoten lokker til seg turister fra hele verden.

Foto: Ingvild Gabrielsen