NRK Meny
Normal

Postflystyrten i Sverige: – Vi må vente til bakken tiner

Nye funn av levninger i dag, men forholdene på havaristedet gjør at politiet må vente til sommeren før de kan fortsette arbeidet.

Fra havaristedet ved innsjøen Akkajaure i Sverige

Det har vært gjort søk med likhunder på havaristedet både i går og i dag.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Etterforskerne fant søndag levninger etter mennesker blant vrakrestene fra postflyet som styrtet natt til fredag.

Flyet var på vei med post fra Gardermoen til Tromsø da det styrtet like øst for grensen til Norge i det svenske høyfjellet.

Også i dag ble det funnet levninger på havaristedet, men politiet sier de nå må legge letearbeidet på vent.

– Det vi søker etter ligger ganske dypt nede i bakken, og nå begynner den å bli såpass frossen at det er vanskelig å få fram noe. Vi må vente til bakken tiner til sommeren, sier kriminalinspektør Patrik Ström i svensk politi til NRK.

Det var to piloter om bord i flyet da det styrtet. Den 42 år gamle flykapteinen fra Spania og den 34 år gamle styrmannen fra Frankrike.

Sperrer av området

Mannskap var tidlig på stedet i dag, men måtte avbryte arbeidet ved lunsjtider etter at det begynte å snø og blåse i området. Ström sier de får gjort lite på havaristedet de kommende månedene.

– Vi kommer til å sperre av området rundt havaristedet avventer vi at bakken tiner slik at vi kan grave på stedet.

Søndag ble en hel svart boks og flere deler fra den andre svarte boksen fra postflyet funnet.

Den svenske havarikommisjonen har overtatt de ødelagte boksene, som inneholder informasjon om hva som skjedde i tiden før flyet styrtet mot bakken.

– Vi håper likevel å få ut informasjon fra de svarte boksene som kan gi oss svar på hvorfor flyet styrtet, sa Jonas Bäckstrand i den svenske havarikommisjonen til NRK søndag.

Han tror det tar en uke før Havarikommisjonen får svar på om informasjonen er intakt.

Funnet av norsk jagerfly

Flyet som styrtet er av typen Canadair CRJ-200 og eies av det svenske selskapet West Atlantic. De flyr oppdrag for Posten i Norge. Om bord i flyet var det 4,5 tonn post som skulle til Tromsø.

Flyet sendte ut et mayday-signal klokka 00:20 natt til fredag, før det forsvant fra radaren. De siste radarbildene viste at flyet var 120 kilometer nordøst for Bodø, inne på svensk territorium. Om lag to og en halv time senere fant to norske jagerfly vraket.

Jagerflyenes opptak fra ulykkesstedet i Nord-Sverige.

Opptak gjort av jagerfly som var først på stedet. I videoen ser du Norsk Luftambulanses helikopter og krateret det styrtede flyet etterlot seg.