Politiet: – La vinkelsliperen og sirkelsaga ligge i påsken

Synes du at påsken er en fin tid å få gjort unna nødvendig arbeid på? Vent med det mest støyende til etter påske er politiets oppfordring.

Sirkelsag

STØY: Det er helt greit å bruke fridagene på å pusse opp, men sørg for å ikke «forstyrre med utilbørlig larm» på helligdager.

Foto: Mari Reisjå / NRK

– De fleste blir satt ut over at vi kommer og gjør dem kjent med lovverket, sier operasjonsleder Mads Bernhoft ved Salten politidistrikt.

Det er ikke alle som tilbringer fridagene på påskefjellet. For noen er påsken en fin mulighet til å få gjort unna hagearbeid eller snekring.

Men ifølge lov om helligdager og helligdagsfred, er det forbudt å «forstyrre med utilbørlig larm» på helligdager.

– Så langt i dag har vi fått to klager. Mye tyder på at folk ikke helt vet hva som blir definert som hellig dag. Også er det nok lovteksten som er skrevet på et språk de færreste forstår. Loven er fra 1965 og mange forstår nok ikke hva «forstyrre med utilbørlig larm» betyr.

På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.», heter det i loven.

§ 3. HELLIGDAGSFRED

Naboene klager

I påskedagene skal det altså være ro og fred, det er kun påskeaften, altså lørdag, at det kan være arbeid frem til kl. 16.00.

Bernhoft forteller at det er de som har fått med seg betydningen av loven som ofte ringer og klager på naboen som støyer. Han har selv ikke skrevet ut bøter, men ifølge loven kan de som bryter loven straffes med bøter.

Mads Bernhoft

BOT: Operasjonsleder Mads Bernhoft ved Salten politidistrikt forteller at de fleste ikke skjønner lovteksten.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

– De fleste legger seg det de holder på med når vi gjør dem oppmerksomme på loven.

Han har forståelse at folk vil utnytte fridagene.

– Men la sirkelsaga og vinkelsliperen ligge i helligdagene, avslutter Bernhoft.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold