Polart lavtrykk på vei – kan bli full storm

Et kraftig polart lavtrykk med kraftige snøbyger og vindstyrke opp mot full storm er på vei mot Vesterålen og Sør-Troms.

Polart lavtrykk over Nøss i Andøy

Polare lavtrykk kan være skumle siden de kan gi raske økninger i vinden, og de gir kraftig nedbør, ofte som snø og snøfokk med vanskelige siktforhold og generelt dårlig vær. Her herjer et polart lavtrykket over Nøss i Andøy i fjor.

Foto: Bent Ribe

– Det er mye vær på gang. Vi antar at det polare lavtrykket treffer land fredag kveld eller natt til lørdag, sier vakthavende meteorolog Geir Bøyum ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Den sterkeste vinden ventes å komme fra mellom vest og nordøst, med vindstyrke liten storm 22 til full storm 25 meter per sekund.

Kan være skumle

Polare lavtrykk kan være skumle siden de kan gi raske økninger i vinden, og de gir kraftig nedbør, ofte som snø og snøfokk med vanskelige siktforhold og generelt dårlig vær.

– Vinden vil øke ganske brått med tette snøbyger. Det vil gi vanskelige kjøreforhold og økt snøskredfare i Vesterålen og Sør-Troms, sier meteorologen.

Laster Twitter-innhold

Erfaringsmessig kan vinden øke fra bris til storm i løpet av mindre enn et kvarter, og i tidligere tider var polare lavtrykk årsaken til mange forlis og ulykker.

Siden 1999 er det bare ett kjent tilfelle i Norge hvor liv har gått tapt på grunn av polare lavtrykk. Selv om de polare lavtrykkene dannes ute over det åpne havet, vil de i mange tilfeller følge en bane inn mot kysten, og i slike tilfeller kan de lett gi overraskende og uhåndterlig vær også for folk på land.

Få polare lavtrykk i år

Denne vinteren har det så langt vært få polare lavtrykk. Årsaken er at det har vært en mild vinter.

– Det har vært mye vind fra sør med varme luftstrømmer. Polare lavtrykk betinger en kald atmosfære og gjerne nordavind, sier Geir Bøyum.

Laster Twitter-innhold