NRK Meny
Normal

Planla overgrep - tatt på fersken

Den 15 år gamle jenta ga beskjed til mor om at en 58-årig mann ville ha sex med henne. Da overtok mor chatten på nettet og lokket mannen i felle.

Mor lurte overgriper i fella

TATT PÅ FERSKEN AV POLITIET: Her ved denne benken ble 58-åringen pågrepet da han skulle til å ta kontakt med det han trodde var en 15 år gammel jente.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

– Datteren min sa «..mamma, mamma det er noen som tuller med meg på Nettby». Jeg gikk inn for å se hva det var, og ble rimelig lang i maska da jeg oppdaget at en mann på 58 år chattet om sex. Han lovte at han ikke skulle la det gå i henne, dersom hun var redd for å bli gravid. Han skulle slikke henne og gjøre en masse andre ting, forteller 15-åringens mor til NRK. Hun ønsker å være anonym av hensyn til datteren.

Ble kvalm

Moren reagerte først med kvalme på mannens tilnærmelser. Deretter ble hun sint.

– Jeg fikk lyst til å gjøre noe drastisk med disse mannfolkene som går på uskyldige unger, forteller hun.

Hun gikk tilbake til chatten, ga seg ut for å være datteren sin og spurte mannen om telfonnummeret hans.

Mor lurte overgriper i fella

BLE KVALM OG SINT: Da moren oppdaget at datteren kunne bli utsatt for overgrep, tok hun affære.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det var han ikke villig til å oppgi. Han ville heller avtale et treff. For at han ikke skulle få mistanke om at det var en voksen som satt ved tastaturet, skrev jeg at «..jeg er redd for at ho mamma og han pappa skal få vite dette».

Avtalte møte på Jernbanestasjonen

Den 58-årige mannen fattet ingen mistanke og avtalte å møte «jenta» utenfor jernbanestasjonen i Mo i Rana.

– Deretter kastet jeg meg på telefonen og ringte politiet, forteller moren.

Gikk rett i fella

Jonas Nerdal, Helgeland politidistrikt

Politiadvokat Jonas Nerdal i Helgeland Politidistrikt.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Og politiet reagerte umiddelbart. Etter det NRK erfarer iførte en lokkedue fra politiet seg de klærne som ble avtalt for møtet, og satte seg på en benk utenfor jernbanestasjonen. Og ventet.

Til avtalt tidspunkt dukket en mannsperson opp. Og akkurat i det han skulle gi seg til kjenne – ble han overrasket av tre politibiler. I løpet av sekunder var han pågrepet.

Siktet for «grooming»

Mannen er nå siktet etter straffelovens paragraf 201 A, den såkalte «groomingparagrafen» eller lokkeparagrafen.

– Han er siktet for å ha planlagt seksuelle overgrep. Han har vært i kontakt med et barn under 16 år, som vi mener han har hatt forsett om å begå seksuelt overgrep mot, sier politiadvokat Jonas Nerdal ved Helgeland Politidistrikt.

Barna er en svært utsatt brukergruppe som kan bli ofre for trusler som grooming, e-mobbing og fisking av følsomme opplysninger.

– «Groomingparagrafen» skal beskytte barn mot at voksne bygger opp et tillitsforhold med et barn via nettet med tanke på senere å begå overgrep mot barnet, legger han til.

– Mye sykt på nettet

15-åringens mor er glad for at det gikk bra. Nå oppfordrer hun foreldre til å sette seg grundig inn i hva ungene foretar seg på nettet.

– Det er så pass mye sykt som skjer på internett og mye av det er vanskelig å fatte. Alle foreldre bør følge med på nettsamfunn som Nettby for eksempe, sier hun.

Ble løslatt samme dag

Etterforskninga av saken pågår fortsatt men 58-åringen som ble pågrepet, ble løslatt samme dag etter avhøret.

Tre år etter at loven mot grooming ble vedtatt, er ennå ingen dømt etter denne loven. Dette til tross for at politiet sier at overgrep mot barn på Internett er et økende problem.