Hopp til innhold

- Overgripere overalt på nettet

Barnevakten advarer foreldre. – Der barn surfer på nett finnes også voksne mennesker som ikke burde være der.

Chatting

CHATTING: Chattekanaler på nett er en av arenaene der potensielle overgripere får kontakt med barn.

Foto: Illustrasjonsfoto: Jan Inge Thomassen / NRK

Det sier rådgiver, Kjellaug Tønnesen i BarneVakten, som er en organisasjon som gir råd om barn og medier.

BarneVakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier. Vår visjon er å bidra til at barn bruker mediene på en trygg og bevisst måte.

Torsdag denne uken ble det kjent at en mann i 30-årene fra Bodø er siktet for en rekke alvorlige overgrep mot mindreårige gutter. Mannen skal ha fått kontakt med mange av ofrene via internett. Tønnesen mener overgrepssaken som nå rulles opp, bør være en påminnelse til foreldrene om å passe ekstra godt på barns bruk av nettet.

- Lær barna nettvett

– BarneVakten har ofte kontakt med mennesker som jobber i chattekanaler. De forteller at det er et problem at voksne personer med dårlige hensikter til enhver tid finnes på ulike nettfora som egentlig er til for barn, sier Tønnesen.

Hun mener det er et eksempel på hvor viktig det er å lære barna godt internettvett tidlig, helt fra de er helt ferske nettbrukere.

Naive foreldrene må lage regler

- Foreldrene må opprette en god dialog med barna sine om hva internett er, og hva som finnes. Det må etableres klare regler for hva som er greit å gjøre på nettet, og hva som ikke er greit. Barn skal læres at det ikke er lov til å legge ut telefonnummeret sitt eller å msn-adressen sin til noen man ikke kjenner, sier hun.

Foreldre blir ofte beskyldt for å være naive i forhold til barns nettbruk. Tønnesen sier hun forstår denne kritikken.

– Les barnas tekstmeldinger

– Mange foreldre føler at de har hverken tid til eller kompetanse til å følge opp barn og unge på deres nettarenaer. For mange er det vanskelig å skulle være belærende angående en verden som barna kjenner bedre til enn vi selv gjør.

Margrethe Riibe er rektor ved Hunstad barneskole i Bodø. Der har de klare råd til hvordan foreldrene skal takle denne utfordringen.

- Foreldrene må sjekke barnas mobiltelefon, lese meldinger og logg. Datamaskinen må plasseres i fellesrom, slik at barnas aktivitet på nettet blir synlig for foreldrene, mener hun.

Hun har sammen med FAU holdt kurs for foreldrene ved skolen om temaet, og skal arrangere nytt kurs etter jul i samarbeid med politiet.

– Her prøver vi å gi foreldrene råd om hvordan de skal følge med på disse aktivitetene, sier Riibe.

Har barn rett til privatliv?

Tønnesen i Barnevakten sier barns rett til privatliv er en vanskelig problemstilling, i hvert fall når ungene er blitt tenåringer og helst vil ha privatliv også på nettet..

– Foreldrene skal i utgangspunktet ikke overvåke barna sine, men de skal være våkne. Dersom foreldrene får mistanke om at barnet driver med uheldig nettaktivitet, så bør de gripe inn, mener Tønnesen.

Barnas ve og vel er til syvende og sist foreldrenes ansvar, og barnets sikkerhet veier tyngre enn retten til å ha et privatliv, mener Tønnesen.

– Vær ærlig mot barna uten å skremme

Men hvor mye skal barna få vite om hvilke situasjoner de kan havne i på nettet?

– Vær ærlig og realistisk mot ungene. Det er greit å si at det finnes folk på nettet som later som de er noen andre, og som prøver å lure barn og unge på forskjellige måter.

Tønnesen foreldre også må oppfordre barna til å fortelle foreldrene det hvis de har havnet i en ubehagelig situasjon, eller hvis noen har kommet med tilnærmelser overfor dem.

– Barna må ikke holde tett om slike ting, av frykt for at foreldrene skal bli sinte på dem. La barna forstå at det er viktig å si ifra, uansett.

Mange fordeler ved internett

Tønnesen understreker at det ikke er internett i seg selv som er trusselen, men at mangel på kunnskap og regler kan få uheldige følger for barn.

– De må lære seg å surfe med hodet, og det kan man lære barn i førskolealder. Nettet er ikke fienden, det finnes mange gode og lærerike sider som barn kan bruke med fordel, sier hun.

- Og vi foreldre må ikke bare spørre ungene hvordan de har hatt det på skolen og på trening. Vi kan også spørre tenåringene våre; -hvordan har du hatt det på nettet i dag?

– Det viktige er å utstyre ungene med godt nettvett, og at de får oppfølging. Da kan nettet være en berikelse og en glede for barna, sier Tønnesen.