Hopp til innhold

- Voksne må ta nett-ansvar

Stadig flere unge jenter blir avbildet nakne eller lettkledde på Internett. Konsekvensene kan bli av langt alvorligere karakter.

En 49-åring er dømt til fengsel for seksuelt overgrep mot en 15 år gammel gutt
Foto: PAUL SAKUMA / AP

 - Foreldre, lærere og andre voksne må begynne å engasjere seg i barns nettbruk. Bare slik kan vi unngå at barn blir utsatt for overgrep, sier Elizabeth Skogrand, spesialrådgiver i Redd Barna til NRK.

Såkalte glamourmodell-firmaer får stadig henvendelser fra unge jenter helt nede i 12-års alderen som ønsker å kle av seg.

Les: 12-åringer vil bli glamourmodeller

Hør radiodokumentaren: "Kronisk stive brystvorter"

 

Redd Barna er bekymret. Skogrand har jobbet mye med problematikken rundt overgrep mot barn på Internett, og mener myndighetene og samfunnet generelt må få øynene opp for hva barna deres driver med på nettet.

Hun peker på at voksne og barn har ulike behov og interesser når det gjelder den typen teknologi.

Nettet er ikke bare en informasjonskanal for barn og unge, det er først og fremst en kommunikasjonskanal , hvor barna viser seg fram, utleverer seg selv og knytter bekjentskaper.

Elizabeth Skogrand, Redd Barna / NRK

- 10-åringer kler av seg

Elizabeth Skogrand

Elizabeth Skogrand i Redd Barna.

Foto: Sigmund Haugedal / NRK

Hun forteller både gutter og jenter helt nede i 10-års alderen som legger ut nakenbilder av seg selv på nettet. 

- Årsakene kan være flere, men mange har en en drøm om å bli kjendis. Drømmer om å bli sett, eller få seg en kjæreste, sier Skogrand.

Det finnes flere norske nettsteder der ungdom kan sende inn bilder av seg selv, ofte svært lettkledd, der man så blir rangert på en skala og får poeng på hvor sexy man er. 

- Dette er kynisk utnyttelse av unge jenter og gutter, ofte mindreårige, som jeg advarer meget sterkt imot, sier Skogrand.

- Hvis man blir avbildet naken eller lettkledd på nettet, kan bildene bli liggende på nettet bestandig, og kanskje til og med ødelegge din framtidige arbeidskarriere, sier Skogrand.

- Nettgriser er ikke problemet

Mange har en forestilling av overgriperen som den "gamle grisen" som sitter hjemme i stua, og chatter med mindreårige, og kommer med grove slibrige tilnærmelser. Det er ikke alltid riktig, ifølge Redd Barna. - Slike "griser" blir fort kastet ut fra et chatteforum, sier Skogrand.

Det største problemet er det man på fagspråket kaller "grooming" - der overgriperen opparbeider seg tillit til et potensielt offer, snakker deres språk og gir dem oppmerksomhet og gaver.

Elizabeth Skogrand, Redd Barna / NRK

 

Ofte legger offeret ut masse informasjon om seg selv på nettet, som overgriperen bruker for å oppnå en kontakt, for i ytterste konsekvens møte vedkommende og gjøre overgrep.

Har lite dokumentasjon

Det finnes lite dokumentert statistikk over overgrep som er utført med hjelp av opplysninger og kontakt på Internett.

Redd Barna har skrevet flere rapporter om internett-relaterte overgrep mot barn, men er ikke fornøyd med oppfølgingen fra det offentlige.

Les: Overgrep mot barn - rapporter

Skogrand krever nå at myndighetene tar dette på alvor, og ikke bare lager kampanjer over bruk av nettet generelt, men at man også begynner å se systematisk på konsekvensene av barn bruk av nettet.

Skogrand er klinkende klar på hvem som har ansvaret for at nakenbilder blir spredt, og at barn blir utsatt for overgrep.

- Selv om barn og unge selv tar initiativet til å legge ut bilder av seg selv og er seksuelt utagerende på nett, så er det de voksne som har ansvar for å beskytte barn mot overgrep, enten det dreier seg om foreldre, lærere eller andre myndighetspersoner.

Skogrand har en klar oppfordring til alle foreldre:

- Bli kjent med hva barna deres driver med på nettet. Spør og grav om hva de holder på med. Prøv selv å oppsøke chatte-sider og se hvordan de fungerer. Kort og godt: Bli kjent med nettet, avslutter Skogrand.

Les mer om overgrep på nettsidene til Redd Barna: Overgrep mot barn

AKTUELT NÅ