Hopp til innhold

På vei til VM i Skottland: – Grøt er den nye sushien

– Mange grøtkokker i VM stæsjer opp grøten sin slik at den ser ut som en kongelig dessert, sier grøtkokk Anne Røde fra Sømna. Selv skal hun delta med en grøt som er så enkel at den kunne stått på menyen i steinalderen.

Anne Røde skal delta i VM i havregrøt

– Grøt er en norsk ur-mattradisjon. Nå er det trendy, men før i tiden var grøt tradisjonell norsk kost til alle dagens måltider, sier Anne Røde (nummer to f.v.), som skal til Skottland for å delta i grøt-VM.

Foto: Privat

Grøt er blitt utropt som den nye sushien og i New York, London, København og Stockholm dukker det opp egne grøtbarer, som spesialiserer seg på grøt i alle varianter. Men at havre er topp, er ikke noe nytt for Anne Røde i nordlandskommunen Sømna.

Anne Røde skal delta i Grøt-VM i helga

Anne Røde har måttet kjøpe seg gassbluss, for de britiske dommerne godtar ikke grøtkoking på tradisjonell kokeplate.

Foto: Privat

– Grøt er en norsk ur-mattradisjon. Nå er det trendy, men før i tiden var grøt tradisjonell norsk kost til alle dagens måltider.

Onsdag setter Røde seg på flyet til byen Carrbridge i det skotske høylandet for å delta i det prestisjetunge verdensmesterskapet The Golden Spurtle, (Den gylne sleiv red.anm.) hvor World Porridge Making Champion skal kåres for 22. gang.

Dommerpanelet består av Storbrittanias beste grøtkokker – flere av dem kjent fra TV-programmet MasterChef. Det er skremmende, og noen ganger må jeg puste dypt. Men jeg ligger i hardtrening og koker grøt for harde livet, forteller Anne Røde.

Bak nervene er hun imidlertid trygg på at hun har kommet fram til en havregrøtoppskrift som dommerne vil like.

Steinaldergrøt

– Mange grøtkokker i VM stæsjer opp grøten sin slik at den ser ut som en kongelig dessert. Jeg koker etter «less is more»-prinsippet. Grøten min kunne vært laget for 1000 år siden, sier Røde, som til daglig jobber med formidling av lokal historie på Sømna bygdetun.

Anne Røde skal delta i grøt-VM i Skottland

Grøt er ikke lenger noe bare småbarnsfamilier koser seg med på lørdager. Nå har det blitt trendy, og egne grøtbarer dukker opp over hele Europa. – Bra, synes Anne Røde, som her lar Solveig Lorentzen prøvesmake «Arctic Porridge».

Foto: Privat

I Sømna har det trolig vært kokt grøt mye lenger enn det. Kommunen kalles Nord-Norges kornkammer, her har det vært dyrket korn i 3.500 år.

– Klimaet er mildt, og det er til og med vært dyrket hvete her.

Men det er først og fremst havre – den eneste kornsorten Norge er selvforsynt med – det handler om når Anne Røde tar fram sleiva i Skottland.

Svart havre

Grøt-VM består av to konkurranser. Først skal deltakerne koke en tradisjonell skotsk havregrøt. Den andre oppgaven er fri, og her legger dommerne vekt på innovasjon.

– Jeg har kalt grøten min den «Arctic Porridge», som utelukkende består av lokale råvarer som havre, bygg, blåbær, tyttebær, honning fra Tjøtta og salt fra verdens sterkeste malstrøm i Saltstraumen. Grøten kokes på vann fra Olavskilden i Vennesund i Sømna.

Har et «handikap»

Som topping på grøten bruker hun svart havre som hun karamelliserer.

– Alle sier grøten smaker kjempegodt. Mitt eneste handikap, er at jeg mangler konkurranseinstinkt. Det kommer folk fra hele verden, USA, Storbritannia og Sør-Afrika, så konkurransen er hard. Jeg synes jeg har nådd langt allerede bare ved å delta. Det viktigste for meg er å få opp interessen for grøt, som er en fantastisk god og sunn rett.