Grøt er blitt utropt som den nye sushien og i New York, London, København og Stockholm dukker det opp egne grøtbarer, som spesialiserer seg på grøt i alle varianter. Men at havre er topp, er ikke noe nytt for Anne Røde i nordlandskommunen Sømna.
– Grøt er en norsk ur-mattradisjon. Nå er det trendy, men før i tiden var grøt tradisjonell norsk kost til alle dagens måltider.
Onsdag setter Røde seg på flyet til byen Carrbridge i det skotske høylandet for å delta i det prestisjetunge verdensmesterskapet The Golden Spurtle, (Den gylne sleiv red.anm.) hvor World Porridge Making Champion skal kåres for 22. gang.
– Dommerpanelet består av Storbrittanias beste grøtkokker – flere av dem kjent fra TV-programmet MasterChef. Det er skremmende, og noen ganger må jeg puste dypt. Men jeg ligger i hardtrening og koker grøt for harde livet, forteller Anne Røde.
Bak nervene er hun imidlertid trygg på at hun har kommet fram til en havregrøtoppskrift som dommerne vil like.
Steinaldergrøt
– Mange grøtkokker i VM stæsjer opp grøten sin slik at den ser ut som en kongelig dessert. Jeg koker etter «less is more»-prinsippet. Grøten min kunne vært laget for 1000 år siden, sier Røde, som til daglig jobber med formidling av lokal historie på Sømna bygdetun.
- Les også:
- Les også:
I Sømna har det trolig vært kokt grøt mye lenger enn det. Kommunen kalles Nord-Norges kornkammer, her har det vært dyrket korn i 3.500 år.
– Klimaet er mildt, og det er til og med vært dyrket hvete her.
Men det er først og fremst havre – den eneste kornsorten Norge er selvforsynt med – det handler om når Anne Røde tar fram sleiva i Skottland.
- Sjekk nettsiden til The Golde Spurtle for grøtoppskriften til tidligere VM-vinnere
Svart havre
Grøt-VM består av to konkurranser. Først skal deltakerne koke en tradisjonell skotsk havregrøt. Den andre oppgaven er fri, og her legger dommerne vekt på innovasjon.
– Jeg har kalt grøten min den «Arctic Porridge», som utelukkende består av lokale råvarer som havre, bygg, blåbær, tyttebær, honning fra Tjøtta og salt fra verdens sterkeste malstrøm i Saltstraumen. Grøten kokes på vann fra Olavskilden i Vennesund i Sømna.
Har et «handikap»
Som topping på grøten bruker hun svart havre som hun karamelliserer.
– Alle sier grøten smaker kjempegodt. Mitt eneste handikap, er at jeg mangler konkurranseinstinkt. Det kommer folk fra hele verden, USA, Storbritannia og Sør-Afrika, så konkurransen er hard. Jeg synes jeg har nådd langt allerede bare ved å delta. Det viktigste for meg er å få opp interessen for grøt, som er en fantastisk god og sunn rett.