NRK Meny
Normal

Over 70 kan miste jobben i Sortland: – Et svik

Ledelsen i forsikringsselskapet Vardia ønsker å legge ned avdelingen i Sortland. Det får LO til å reagere.

Sortland sentrum sett fra luften

Sortland sentrum sett fra luften.

Foto: Wikimedia Commons

LO i Vesterålen skriver i en pressemelding at arbeidsoppgavene som nå utføres i Sortland, skal flyttes til Porsgrunn og Oslo.

– Sammen med de ansatte stiller LO seg uforstående til at selskapet erstatter rådgivere med høy kompetanse og lang erfaring med helt nye personer som trenger lang tid på å opparbeide seg den samme kompetansen, skriver styret i en felles uttalelse.

De mener det vil være betydelig mer lønnsomt å beholde både Sortland og Porsgrunn fremfor å legge ned på førstnevnte.

– Vi vil karakterisere Vardia-ledelsens handlemåte som et svik både mot lokalsamfunnet her og mot den enkelte arbeidstaker i Vardia-avdelingen på Sortland som rammes direkte ved nedlegging av arbeidsplasser.

Vi frykter at det ledelsen i Vardia nå foretar seg, er det man kaller «å pynte brura» for å få opp en meget lav aksjekurs, slik at de kan få solgt seg ut med mindre tap enn dagens verdi tilsier.

Fra pressemeldingen

Skuffet

Ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) mener dette er en sorgens dag for Sortland.

Tove Mette Bjørkmo

Tove Mette Bjørkmo skal ta en prat med ledelse og ansatte fredag.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Det er snakk om 70 arbeidsplasser, og for Sortland er dette utrolig mange arbeidsplasser. Mange mennesker rammes av dette, og mine tanker går til de som blir uten arbeid, og som havner i en vanskelig situasjon, sier Bjørkmo til NRK.

Hun skal fredag morgen møte ledelsen og snakke med de ansatte.

– En så stor nedleggelse kommer inn under omstillingsloven. Nå blir det viktig å se på hvordan man kan skape nye arbeidsplasser. Flere har fått tilbud om jobb sørpå. Det er synd å se at det ofte er Nord-Norge som er taperen.

Fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV) sier hun snarest vil innkalle partene til et drøftingsmåte med håp om at virksomheten i Sortland kan videreføres.

Ikke lønnsomt

Sjef for Vardia Norge, Børge Leknes, forklarer at de har hatt en voldsom vekst i et nytt forsikringsselskap i Skandinavia som de etablerte i 2009. Natt til torsdag ble den svenske delen av dette selskapet solgt til Gjensidige.

Sjef for Vardia Norge, Børge Leknes

Sjef for Vardia Norge, Børge Leknes, har forståelse for at de ansatte reagerer, og forteller at de ønsker å legge til rette for en så bra prosess som mulig.

Foto: Vardia

– Dette er noe av bakteppet for prosessen vi nå er inne i. Vi har ikke den kapitalen vi ønsker for å kunne opprettholde den veksten vi så langt har hatt. Dermed ser man på å slå sammen de norske virksomhetene i Norge, og redusere virksomhetens omfang, sier han til NRK.

Han understreker at det ikke er fattet formelt vedtak enda, og at de nå er inne i en drøftelsesfase hvor de skal møte både fylkeskommune og NAV.

– Da vil man se om det er mulig å gjøre grep, eventuelt om annen aktivitet kan komme inn der vi har virksomhet i dag.

Jobbtilbud

De vil så langt mulig forsøke å legge til rette for at de ansatte får tilbud om jobb der de fortsatt har avdelinger – i Hamar, Oslo eller Porsgrunn – men Leknes har forståelse for at det ikke er så enkelt å eventuelt flytte til andre siden av landet.

Jeg registrerer hva LO mener om denne saken, og det får være på deres kappe hvordan de vurderer situasjonen.

Børge Leknes / Vardia Norge