Oppkalt etter redningsskøyta han ble født på

I dag ble snart seks måneder gamle Liam Storm døpt på Skrova, med skipsfører Glenn Pettersen på redningsskøyta «Stormbull», som en av fadderne.

Oppkalt etter redningsskøyta

Liam Storm og fadder Glenn Pettersen.

Foto: Redningsselskapet

Da skipsfører på RS «Stormbull», Glenn Pettersen fikk spørsmål om å være fadder til lille Liam Storm var det ingen tvil om hva han skulle svare.

– Det er en store ære, og jeg var aldri i tvil om at jeg ville svare ja. Det blir stor stas å få følge han resten av livet, sier Pettersen til NRK.no.

I dag sto han som fadder i Skrova bedehus da Liam Storm Varneau Knudsen ble døpt.

– Han var veldig fornøyd og oppførte seg helt eksemplarisk. Han var helt stille og sa ikke ord. Seremonien gikk veldig bra og stemningen var utrolig fin.

Født i all hast

Det var i slutten av mai i år mannskapet på redningsskøyta «Stormbull» fikk beskjed om at de måtte ut til Skrova for å hente en fødende kvinne. Speilblank sjø og fine værforhold på Vestfjorden gjorde at de var raskt på plass.

Vanligvis går ferden fra Skrova tilbake til Svolvær, hvor den fødende blir fraktet til sykehuset på Gravdal, men denne gutten hadde det travelt med å komme til verden. I all hast ble det lagt til rette for en fødsel på sykesenga om bord.

Skipsfører Pettersen valgte å gå inn til Stamsund, og 20 minutter etter de hadde lagt til kai ble Liam Storm født, med jordmor på plass.

– Jeg satt framme og konsentrerte meg om å holde båten i ro, men jeg skal innrømme at nervene var litt i spenn. Det er jo ikke hverdagskost med fødsler om bord. Gleden jeg følte da jeg hørte barnegråt bak forhenget kan vanskelig beskrives, fortalte skipsfører Glenn Pettersen til NRK.no dagen etter.

Etter fødselen ble mor og barn fraktet i ambulanse til sykehuset på Gravdal.

Spesiell fødsel

I går kveld måtte Redningskyta "Stombull" med et mannskap på tre gå til Skrova for å hente en fødene kvinne. Målet var å få henne til sykehuset i Lofoten. Men barne hadde det travelt. Og dermed skjedde det som ikke har skjedd på over femti år.

Gutt født på redningsskøyta

– Det var vår tredje fødsel, men helt klart den mest spesielle, sa Johan Knudsen som nybakt trebarnsfar i mai.

Kona Andrea Varneau ville aller helst ha født på sykehus, men var godt fornøyd med innsatsen fra mannskapet på redningsskøyta og ambulansepersonalet som var med fra Skrova.

– Det skjedde så raskt, at jeg nesten ikke rakk å tenke over hva som skjedde, sa Varneau til NRK.no noen dager etter fødselen.

Første gang på over 50 år

Det er ikke første gang at det har skjedd en fødsel om bord i ei redningsskøyte. Men det er en stund siden.

– Sist gang var faktisk i 1962, og det skjedde på Finnmarkskysten. På 1950-tallet skjedde det flere fødsler i redningsskøyter i Nord-Norge. I 1953 ved Sørvågen på vei til sykehuset på Gravdal og i 1959 på vei til Hammerfest, sier kommunikasjonsrådgiver Janna Myerscough Aarvik i Redningsselskapet.

Siden den gang har det skjedd flere nestenfødsler.

– Sist det skjedde var for fem år siden. Da kom et barn til verden på kaia på nettopp Skrova, sier Aarvik.

(artikkelen fortsetter under)

Stormbull

Redningsskøyta «Stormbull».

Foto: Redningsselskapet

Stolte etter fødselen

Mannskapet på redningsskøyta «Stormbull» fikk noen dager etter fødselen møte gutten som ble født om bord. Og det var en stolt gjeng som tok turen for å møte gutten på Skrova.

Under besøket fikk hovedpersonen livsvarig medlemskap i Redningsselskapet og i Eliasklubben, fra selskapet.

Og skipsfører Pettersen tar gjerne imot flere nye verdensborgere.

– Vi har begynt å bli varm i trøya nå og er klar for flere fødsler. Dette hører med til sjeldenhetene, men det skjer jo stadig vekk i ambulanser og i helikoptre.

Mannskapet på redningsskøyta «Stormbull» fikk for første gang møte gutten som ble født ombord i forrige uke.

Mannskapet på redningsskøyta møter gutten som ble født om bord