– La folk komme sammen

Biskopen oppfordrer til å åpne kirkene og la folk komme sammen i sorgen. – Det er viktig at man ikke er alene i en slik stund.

Tor B. Jørgensen
Foto: Ola Helness / NRK

Biskop Tor Berger Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme oppfordrer til å åpne kirkene slik at folk kan samle seg.

- Jeg vet allerede at man flere steder er i ferd med å få åpnet kirkene, sier Jørgensen.

I Nordland er blant annet Ytteren kirke i Rana, Lofotkatedralen i Vågan, Narvik kirke og Bodø domkirke åpnet i dag.

– Viktig å ikke være alene

Biskopen mener det vil være naturlig å markere tragedien på gudstjenestene i helgen.

– Det er mange tanker som går gjennom hodet når en opplever en slik tragedie, og det er viktig at man ikke blir alene i en slik stund. Kirken vil være en plass der man kan samles og snakke om det som har skjedd, sier Jørgensen.

Minnestund i morgen

I Bodø domkirke skal det i morgen, søndag, holdes ekstraordinær minnestund klokken 11.00. Denne vil bli ledet av biskopen.

Tor B. Jørgensen

- Det er viktig at man ikke er alene i en slik stund, sier biskop Tor B. Jørgensen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Mitt håp er at så mange prester som mulig ser sitt ansvar, åpner kirkene og lar folk komme sammen og tenne lys, sier biskop Tor B. Jørgensen.

Gudstjenestene i morgen vil naturlig bli preget av katastrofen. Det vil bli tent lys, og det vil bli mulighet til samtale etter gudstjenesten.

Åpner kirkene

Menighetssalen i Bodø domkirke holder åpent i kveld lørdag fram til ca klokken 23, og har også åpent søndag fra kl. 10. Dette er et tilbud til de som ønsker å snakke med noen om tragediene på Utøya og i Oslo. Det vil være fagfolk til stede.

I Rana er både Ytteren kirke og Røde Kors-huset på Gruben åpen for folk som har behov for å snakke med noen, eller være sammen. Også andre enn pårørende kan komme om de føler behov for det.

Fire savnet fra Nordland

Fire personer fra Nordland er savnet etter massakren på Utøya i går. Til nå er 84 personer bekreftet drept etter at en 32 år gammel mann skjøt om seg på ungdomsleiren til AUF.

Ungdommer fra Nordland som var på leiren forteller om forferdelige hendelser. Flere måtte svømme i sikkerhet, mens andre lå timevis i skjul før gjerningsmannen ble pågrepet.