Ønsker alpin-VM til Narvik i 2025

– På høy tid at verdens beste alpinnasjon også får arrangere VM, sier ordføreren.

Ordfører Rune Edvardsen (th) og Norges Skiforbunds arrangementssjef Terje Lund, med Narvikfjellet i

Ordfører Rune Edvardsen (th) og Norges Skiforbunds arrangementssjef Terje Lund, med Narvikfjellet i bakgrunnen.

Foto: Pressefoto

I 2025 blir VM i alpint arrangert i Narvik, hvis ordfører Rune Edvardsen (Ap) får det som han vil. Han har allerede etablert en dialog med Norges Skiforbund for å få oversikt over hva som kreves.

– Vi har både infrastruktur og bakke med alpinanlegg midt i byen. Alt ligger til rette for et spektakulært arrangement i Narvik, sier Edvardsen til NRK.

En storstilt utbygging av bakke- og heisanlegg er allerede i gang, uavhengig av om det blir VM eller ei, og det foreligger planer om investeringer på ca. 250 millioner kroner over få år.

– I dag mangler vi senger og overnatting, men det planlegges nye hotell og flere overnattingsplasser. Vi ligger bra til med spektakulære omgivelser. Jeg tror det vil være eksotisk å få dette arrangementet til Nord-Norge.

God dialog med forbundet

Diskusjonen har allerede gått i miljøet en stund. Det første formelle brevet gikk fra ordføreren til Norges Skiforbund i mars. Nylig var representanter fra forbundet på befaring.

– Vi har hatt en god dialog. De har gitt oss god informasjon, og de har fått vite om våre tanker og Narvikfjellets utbyggingsplaner, og de kjenner godt til arrangementskompetansen til Narvik Slalåmklubb, forteller ordføreren.

Han medgir at de står overfor store utfordringer skulle VM bli en realitet. Ikke minst for å få det økonomiske til å gå opp. Bare det å levere søknaden koster mellom 3,5 og fire millioner kroner.

– Det er store utfordringer, men det tror jeg vil ordne seg. Et tilskudd fra det internasjonale skiforbundet ligger i størrelsesordenen 270–280 millioner kroner. Kanskje ligger det noe i 100-millionerklassen fra staten, også.

Kan bli første gang siden 1952

Det er det internasjonale skiforbundet FIS som tildeler internasjonale mesterskap. En søknad behandles av forbundets alpinkomite, skiforbundets styre og skitinget, før mai 2018. Ett år etter skal søknaden sendes FIS som tildeler i juni 2020, kommer det fram av en pressemelding.

I mars 2017 arrangeres NM i alpint i Narvik. Det jobbes også for europacup og verdenscup. Veien til et VM går gjennom slike arrangement.

– Norge har ikke hatt et alpin-VM siden 1952, da VM og OL ble arrangert samtidig i Oslo. Det er på høy tid at verdens beste alpinnasjon også får arrangere VM.

– Dette vil selvsagt ikke på noen måte gå på bekostning av andre idretter eller kommunale tilbud. Snarere tvert om. Dette er en enorm mulighet for landsdelen, mener ordføreren.