NRK Meny
Normal

Oljeministeren åpner for mer leting

Nå skal det letes nærmere land enn noen gang før.

Terje Riis Johansen

MER LETING: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ønsker å sikre at norsk sokkel forblir attraktiv for leteselskapene.

Foto: Jens Kyed / NRK

Olje- og energiministeren har i dag startet den 21. konsesjonsrunden på norsk sokkel. Store deler av kysten utenfor Nordland, unntatt Lofoten og Vesterålen, oppfattes som lovende, og i de neste årene skal det også letes nært land. Fylkesrådsleder Odd Eriksen fra Arbeiderpartiet, mener dette vil gi næringslivet i fylket flere oppdrag fra oljeindustrien.

– Ikke minst fordi lokale bedrifter kan få flere oppdrag fra oljeindustrien i fylket I tillegg betyr det at man går nærmere land at man kan operere felt fra land gjennom moderne oljeteknologi, sier Eriksen.

Oljeindustrien ikke helt fornøyd

Fagsjef for konsesjonspolitikk Lars Christian Alsvik i Oljeindustriens Landsforening (OLF) er ikke fornøyd med at industrien ikke får tilgang til nye arealer.

– Det er viktig at denne tidsplanen blir holdt, ikke minst for å holde trykket oppe i leteaktiviteten. 2009 blir et rekordår med hensyn til antall letebrønner, men samtidig blir det gjort små funn. Da er det viktig med nye leteområder, der det er et større potensial, sier Alsvik.

– Når arealene som det kan nomineres innenfor i 21. runde, er de samme arealene som i 20. runde, blir også muligheten for å gjøre nye, større funn dårligere. Videre noterer vi oss at hvert selskap bare kan nominere 15 blokker. Dette vil også redusere selskapenes mulighet til å forfølge nye letemodeller, legger han til.

21. konsesjonsrunde

Terje Riis Johansen

MER LETING: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ønsker å sikre at norsk sokkel forblir attraktiv for leteselskapene.

Foto: Jens Kyed / NRK

Torsdag åpnet olje- og energiminister Terje Riis-Johansen en ny runde med konsesjoner på sokkelen.

En rekke blokker ligger utenfor Nordland og betegnes som et lovende, men umodent område.

Nå skal oljeselskapene besteme hvilke blokker de vil søke på, og utlysingen av områdene skjer neste sommer.

Flere av blokkene i Nordland ligger nærmere kysten enn tidligere.

– Gjennom igangsettingen av 21. konsesjonsrunde ønsker jeg å gi industrien tilgang til attraktive områder som er mindre utforskede. Å gi industrien tilgang til umodne områder gjennom forutsigbare konsesjonsrunder er viktig for å opprettholde aktivitetsnivået på norsk sokkel samt sikre at norsk sokkel fortsatt er attraktiv. Disse områdene vil i fremtiden kunne føre til langsiktig verdiskaping og sysselsetting, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Ifølge olje- og energidepartementet er det muligheter for å gjøre store funn i de aktuelle områdene.

Olje- og energiministeren har bedt oljeselskapene om å nominere blokker de ønsker skal være en del av den nye konsesjonsrunden. Departementet planlegger å foreta tildelingen av utvinningstillatelser våren 2011.