Hopp til innhold

– REC-ledelsen har glemt at de har et samfunnsansvar

I dag kom sjokkmeldingen om at REC i Norge har slått seg selv konkurs. – Selskapet er for lite opptatt av samfunnsansvar, de tenker kun profitt, mener skuffet fylkesråd i Nordland.

Fylkesråd for næring, Arve Knutsen (KrF)

SKUFFET NÆRINGSRÅD: – Kjapp og størst mulig avkastning er det eneste som gjelder i dag, sier Eylkesråd for næring Arve Knutsen (KrF) i Nordland.

Foto: Ola Helness

Solenergiselskapet REC slår datterselskapet REC Wafer Norway konkurs med en underdekning på hele 1,2 milliarder kroner. I en børsmelding skriver REC-konsernet at det har besluttet å stoppe pengeoverføringene til selskapets norske virksomhet, Rec Wafer Norway.

Skuffet

Fylkesråd for næring Arve Knutsen (KrF) i Nordland er skuffet over REC-styrets beslutning om å slå den norske delen av selskapet konkurs.

– Kjapp og størst mulig avkastning er det eneste som gjelder i dag. Dette er et tegn med samfunnsutviklingen som uroer meg. Jeg hadde gjerne sett at man kunne løftet blikket litt og sett situasjonen an om tre-fire-fem år. Kanskje styret i REC da ville hatt is i magen, og avventet konkursen vi nå ser, sier Arve Knutsen.

Solenergiselskapet har i løpet av det siste året lagt ned fabrikkan i Narvik og Glomfjord, og over 700 REC-ansatte i Nordland har mistet jobben.
Underleverandørene risikerer nå å tap 800 millioner kroner på grunn av konkursen REC.

Sviktende priser

Ole Enger

REC-sjef Ole Enger stenger pengekranen til sitt norske datterselskap, Rec Wafer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Konkursen skjer etter flere år med sviktende priser på solcellemarkedet. I Narvik og Glomfjord har samtlige REC-ansatte mistet jobben de siste årene.

Varme solstråler var det som skulle skape verdier og arbeisplasser i Glomfjord, Narvik og Herøya i Porsgrunn. I 2009 utvidet REC virksomheten i Nordland, og lokale ordførere så for seg en ny industriæra. Men etter en periode med gode tall, begynte problemene å melde seg. Konkurransen fra Kina ble sterkere og prisene sank. I fjor sommer sa konserndirektør i REC, Ole Enger dette til NRK.

– Er det noe både ledelse, ansatte, eiere og tillitsvalgte er enige om er at vi ikke kan produsere uten postive resultater. Det er det ingen uenigheter om.

Noen måneder senere mistet de 170 REC-ansatte i Narvik jobben – og i mars i år var det helt slutt. Bak lukkede dører fikk de 600 ansatte i Glomfjord beskjed om at de var arbeidsledige. På Herøya fikk 500 ansatte den samme triste bekjeden.

– Det verst tenkelige

REC Glomfjord

Ranveig Bakken og Magne Olsen Ekteparet Ranveig Bakken og Magne Olsen mistet jobben etter at REC la ned all virksomhet i Glomfjord.

Foto: NRK

Hovedtillitsvalgt, Rolf Birger Nilsen i Glomfjord satt ord på følelsene.

– Folk blir jo stille, noen gråter. Ingen hyggelig dag, sa han til NRK.no.

Ordfører Per Swendsen kalte oppsigelsene det verst tenkelige scenarioet.

Fem måneder er gått siden REC la ned all virksomhet i Norge. I dag kom nyheten om at styret i selskapet har slått seg selv konkurs. Gjelden til REC Wafer er på 1,2 milliarder kroner, men selskapet beregner at de kun vil tape 400 millioner kroner på konkursen. Dermed kan de slippa unna gjeld på 800 millioner kroner til ulike leverandører.

REC har en gjeld på 4,4 milliarder kroner som forfaller i 2014. Ved å løpende skulle finansierer REC Wafer Norge, ville REC-konsernet ha tappet kassen for penger.

– Har glemt sitt samfunnsansvar

Gjelden på 1,2 milliarder kroner i REC Wafer er hovedsaklig til underleverandører, hvor tyske Sic Processing og norske Ekro Resirk. Bankene har sikret seg. Nå jobber REC med å fraskrive seg ansvaret for hele denne regningen.

Fylkesråd for næring i Nordland Arve Knutsen mener mange bedrifter har glemt sitt samfunnsansvar.

– Dette ansvaret er tonet ned. Man tenker at «jøss, vi får det mye rimeligere alle andre steder». Dette gjør at vi til slutt ender opp med å klippe håret på hverandre. Det beklager jeg veldig sterkt, sier han til NRK.no.

REC skriver i en børsmeldingen at de beklager de negative konsekvensene konkursen vil få for forretningspartenere og lokalsamfunn.

– Krevende marked

Driftsdirektør John Andersen i REC sier selskapet har jobbet med å realisere verdiene i selskapet siden prosessen med å avvikle virksomheten i Norge begynte.

– Vi har jobbet med å selge utstyr, jobbet med å selge hele eller deler av virksomheten med tanke på videre drift. Vi må erkjenne at markedet for disse produktene er meget krevende med et voldsomt prisfall de siste to årene, og det betyr at interessen for å kjøpe den type anlegg er nokså begrenset, fortsetter Andersen til iMarkedet Xpress.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie sier til E24 at han og mange andre hadde forventet dette grepet.

– Dette gjør at selskapet nå ikke risikerer å gå tom for penger når de skal betale de store lånene som forfaller i 2014, sier Rash-Olsen.

REC har fortsatt 3.200 ansatte i USA og Asia.

Vendepunkt i juli

Allerede i juli skal Rec Wafers gjeldsforpliktelser ha oversteget beregnet verdi på selskapets aktiva med 1,2 milliarder kroner.

Rec har i lengre tid forsøkt å komme seg vekk fra garantiansvaret som Rec Wafer hadde for konsernets gjeld. Garantiene ble opprinnelig satt fra datterselskapene til konsernet fordi kontantstrømmene genereres i Wafer, og selskapets datterselskap i USA og Asia.