Hopp til innhold

Tidligere REC-ansatte frykter de må på sosialen

Det har snart gått to år siden REC stengte dørene i Glomfjord. Nå risikerer mange tidligere REC-ansatte i Meløy å minste arbeidsledighetstrygden.

REC Glomfjord

Fortsatt er mange tidligere REC-ansatte i Glomfjord uten arbeid. Nå risikerer 50 av dem å miste arbeidsledighetstrygden.

Foto: NRK

Totalt mistet nærmere 700 ansatte jobben etter at solenergiselskapet REC pakket kofferten og forlot Glomfjord og Narvik for godt i mars i fjor.

Men mange av de ansatte mistet jobben allerede i september 2011 og etter to år mister man rettighetene til arbeidsledighetstrygd. Det vil ramme omtrent 50 personer som fortsatt er uten jobb. Da kan sosialhjelp være eneste utvei.

En av de tidligere ansatte som er arbeidsledig er 59 år gamle Stein Müller.

– Jeg som mange andre har har ansvar for ting som koster penger. Det tenker man på når man står opp på morgenen. Man må legge planer for hvordan man skal gjøre det når inntekten forsvinner, sier Müller til NRK.no.

Vedtok nedleggelse

I mars 2012 var konsernstyret i REC samlet for å avgjøre solenergiselskapets framtid i Norge. Der ble det avgjort at virksomheten i Glomfjord legges ned. Dermed var alle de tre REC-fabrikkene i Nordland nedlagt.

Tre av fire ansatterepresentanter i REC-styret, alle fra fagforbundet Industri Energi, stemte mot beslutningen om nedleggelse.

(artikkelen fortsetter under)

I seks år jobbet Stein Müller som prosessoperatør hos REC Wafer i Glomfjord. Nå tror 58-åringen at de har produsert sin siste solcelle.

NRK møtte Stein Müller i 2011. Da var han bekymret for hva fremtiden ville bringe.

I oktober 2011 la REC ned store deler av produksjonen i Norge. Den eldste waferfabrikken på Herøya, multiwaferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik ble lagt ned permanent og 700 ansatte mistet jobben.

I Glomfjord i Meløy kommune i Nordland sto 200 igjen uten jobb, men en liten trøst var at Mono-fabrikken, den mest moderne delen av RECs virksomhet, ble spart.

Lever i håpet

Men i januar 2012 ble 50 prosent av Mono-fabrikken stengt og to måneder senere valgte REC å legge ned også de siste arbeidsplassene i Glomfjord.

Stein Müller er ikke den eneste som ikke finner ny jobb. Mangel på arbeid preger livet til 59-åringen. Nå lever han i håpet om at han snart får fast arbeid.

– Jeg håper det kan være min lykke nå. At jeg kunne fått meg jobb. Så lenge jeg er frisk vil jeg gjerne stå mange år i arbeid.

– Folk er bekymret

Ann Karin Doyle Lillehaug

Ann Karin Doyle Lillehaug hos NAV i Meløy frykter høsten kan bli tøff for mange.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Ved NAV i Meløy frykter de at høsten kan bli tøff for mange. Det sier leder Ann Karin Doyle Lillehaug.

– Folk er bekymret og redd for seg og sin familie. Vi møter folk som er fortvilt, men samtidig har de en bunntro på at alt ordner seg til slutt.

På NAV-kontoret hun leder bruker de nå én dag i uka på å følge opp de som snart mister trygda

Sliter med arbeidsledighet

Meløy er blant kommunene i Nordland som sliter mest med arbeidsledighet. Ordfører Per Swensen fortalte i februar til NRK at han opplevde at de han aller helst vil beholde i kommunen, reiser bort for å søke jobblykken andre steder.

Silje Eidissen mistet jobben da REC la ned produksjonen i Glomfjord. Hun er en av flere som vendte Meløy ryggen for å jobbe andre steder.

– Det er litt trist. Da jeg startet her var det oppgang i markedet og jeg trodde virkelig at dette var en sikker arbeidsplass, sa Eidissen da hun besøkte REC i Glomfjord en siste gang i februar i år.

Stadig flere arbeidsledige i Meløy rømmer nå kommunen etter REC-kollapsen i fjor.
For mange av dem er jobb i oljeindustrien redningen. 
Men kommunen er bekymret for at det er de unge som flytter først. 
26 år gamle Silje Eidissen er en av mange som nå vender industrikommunen ryggen.

Silje Eidissen valgte å flytte fra Meløy etter at hun mistet jobben hos REC.