Hopp til innhold

Nytt fergekaos i Nordland: – Fergemannskapet har ikke opplevd så lange køer noen gang

Kø på over én kilometer før fergeleie til Lofoten.

Enorme køer ved Bognes fergekai i kveld.

SÅ LANGT ØYET REKKER: Køen strekker seg vel over en kilometer, ifølge Veitrafikksentralen.

Foto: Tipser

Flere har i kveld meldt inn om enorme køer ved fergeleiet som tar biler over til Lofoten og Vesterålen.

Helge Westermann er en av dem som har stått i fergekø i en time på fergeleiet Bognes i Ofoten.

– Det er som kaos nå. Vanligvis er det ikke så mye kø. Nå er det kilometervis, i tillegg til at alle radene nede ved fergeleiet er fylt opp, sier han.

Også Veitrafikksentralen (VTS) melder om de enorme køene.

Laster Twitter-innhold

– Forferdelig lange køer

– Det er forferdelig lange køer, og fergemannskapet sier at de ikke har opplevd så lange køer noen gang, sier trafikkoperatør Bente Nyland.

– Det er over en kilometer kø, bekrefter hun.

Ved Bognes fergekai er det to fergeleier som ligger like ved hverandre.

Kaos ved fergeleia Bognes.

LANG OG TETTPAKKET: – Bilene står så tett i køen at kommer det en bil imot, har du ikke noen mulighet til å svinge ut, sier Westermann.

Foto: Helge Westermann

Den ene fører til Skarberget på E6. Den andre til Lødingen, som ligger langs ruta til Lofoten.

Det er Bognes-Lødingen som skaper problemer.

– Det er til tross for at vi ikke har den utenlandske turismen i år. Det er mange nordmenn som har valgt å feriere i Nordland i år, sier Nyland.

Skremt av bilister

Westermann var selv på vei hjem til Bardufoss med familien i bilen. Han skulle derfor ta ferga til Skarberget. Det er først nærmere fergeleiet at køen deler seg i to.

Helge Westermann

OPPGITT: Westermann hadde håpet politiet tok affære. – De burde i hvert fall bøtelegge de som kjører over dobbel sperrelinje, sier han.

Foto: Privat

I køen opplevde Westermann at flere bilister forsøkte å kjøre forbi.

– Folk blir utålmodig og svinger ut i motgående kjørefelt, der det er dobbel sperrelinje. Det er i en 80-sone, sier han.

– Det verste var når det kom to biler ekstra i bredden. Det var altså tre biler i bredden på vei nedover, der det egentlig bare er ett felt. Og to motgående felt, sier Westermann.

Han forteller at han selv avverget en ulykke da han klarte å stoppe en uvitende sjåfør som kom av ferga.

– Som da holdt på å frontkollidere med ei dame som hadde svingt ut av køen og kjørte nedover i feil kjøreretning, sier Westermann.

– Det er horribelt å se, sier han, som kontaktet politiet om hendelsene.

Fergekaos ved fergeleia Bognes.

OM BORD: Westermann reiste med mor, far og sønn på vei hjem til Bardufoss fra Hamarøy i Nordland. De sto en time i kø på ferga selv om alle fergene er i drift.

Foto: Helge Westermann

Politiet: – Vi er informert

Politiet i Nordland er ikke kjent med at det har skjedd konkrete trafikkfarlige situasjoner, men er informert om køproblemene.

– Det er mange trafikkmeldinger som kommer til oss. Det er ikke alle trafikkmeldingene vi har sett at vi har ressurser til å følge opp, sier operasjonsleder Kenneth Magnussen i Nordland politidistrikt.

– Vi er blitt informert om forholdet, og vi skal følge opp med å ha politiressurser der fremover. Det regner jeg med, men vi kan ikke ha en fysisk tilstedeværelse der 24–7. Det blir vanskelig, sier han.

Det er heller ingen ferger å sette inn for å få unna køene, forteller Nyland i VTS.

– Jeg ringte kapteinen. Alle ferger er i drift. Det er satt ut skilt om køer, slik at de skal være forberedt på det. Utover det er det ikke så mye å få gjort, sier hun.