NRK Meny
Normal

Normalt å fjerne friske organer

En av landets fremste eksperter på bukspyttkjertelkreft mener det er nødvendig å nyansere bildet etter skandaleoppslagene.

Operasjon

NORMALT: Professor i kirurgi og overlege Trond Buanes forteller at andelen friske operasjoner er rundt 10 prosent.

Foto: F.Destoc / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Helsetilsynet gransker flere operasjoner ved Nordlandssykehuset i Bodø der friske pasienter har fått fjernet organer. Men selv på verdens beste sykehus er dette av og til nødvendig.

En av landets fremste eksperter på bukspyttkjertelkreft, professor i kirurgi og overlege Trond Buanes, mener det er nødvendig å nyansere bildet etter skandaleoppslagene i VG.

Urimelig kritikk

Buanes påpeker overfor Aftenposten at det ofte kan være umulig å fastslå kreft i bukspyttkjertelen før den er fjernet.

– Da må vi operere uten å være sikre. I rundt hvert tiende tilfelle er det likevel ikke kreft, selv om vi hadde sterk mistanke på forhånd. Kritikken Nordlandssykehuset i Bodø har fått på grunn av dette, er etter min mening urimelig, sier Buanes.

Han legger til at selv ved sykehus som er ansett som ledende i verden, er andelen friske operasjoner rundt 10 prosent. Samtidig sier han at legene i Bodø utvilsomt har brutt reglene om at kompliserte kreftoperasjoner kun skal gjøres på et
universitetssykehus, skriver NTB.

Frykter for ryktet

Styrelederen i Helse Nord tror folks til­lit til Nordlandssykehuset er kraf­tig svekket etter operasjonsskandalen, og ber sykehusdirektøren gjøre tiltak.

– Vi er redd for at dette er svært ska­d­elig for omdømmet, og særlig for nordlandssykehuset, sier styreleder for Helse Nord, Bjørn Kaldhol.

På det ekstraordinære styremøtet i dag, ba styret i Helse Nord om at direktøren tok tak.

– Vi har derfor bedt direktøren om å sette i gang tiltak for å bygge opp igjen tilliten til våre systemer, sier Kaldhol.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.