Hopp til innhold

Nordlandsjekta «Brødrene» på historisk jektefart

Det må være minst 100 år siden at ei ekte nordlandsjekt seilte med tørrfisk fra Lofoten til Bergen. Nå seiler jekta igjen. I kjølvannet av Hansatiden. Riktignok i symbolsk form. Det er «Brødrene» fra Saltdal og Vesterålen.

Nordlandsjekta "Brødrene"

Nordlandsjekta 'Brødrene' med sin 29 meter høye mast på havna i Bodø, fotografert like før avgang til Bergen og Hansadagene.

Foto: Ernst Furuhatt / Nordlandsmuseet

Brødrene. Et ærverdig skue. Flere hundre år gammel kystkultur oser av den majestetiske farkosten med den høye masta som ruver 29 meter over havflata. Mannskapet hilser til nysgjerrige tilskuere. – Et sjeldent syn, hører vi fra kaia.

Oppmerksomhet er viktig. Men Brødrene trenger ikke å konkurrere om publikums gunst. For den kommer av seg selv. Skipper Terje Nymark henger opp det store navneskiltet av tre. Med vakre bokstaver. Ingen skal være i tvil om hvem som er på besøk.

Besøket i Bodø er kortvarig. Fylkeshovedstaden er bare en mellomstasjon på seilasen sørover til Bergen, der Brødrene skal delta på årets Hansadager. Et gigantisk treff av internasjonalt format med 800 utsendinger fra Hansabyene i Europa, i tillegg til alle de av våre egne sjøulker og landkrabber som kommer til å prege Bergen i fire dager til ende.

– Det er en lang seilas, men vi tar det etappevis. Seiler om dagen og legger oss i ro når natten kommer, medgir Terje Nymark.

Mannskapet på nordlandsjekta "Brødrene"

Mannskapet på nordlandsjekta Brødrene er i gang med den lange seilasen. Fra venstre Arne Karoliussen, Jens Andreas Winther, Even Lie Jacobsen, Karl Jensen, Terje Nymark, Odd J. Hansen og medseiler Leif Sjøbu.

Foto: Ernst Furuhatt/Nordlandsmuseet

Lange tradisjoner

Seilasen han og mannskapet er i gang med har tradisjoner tilbake til 1100-tallet. Da jektene fra Nordland ble det store livgivende bindeleddet mellom nord og sør, fullastet med tørrfisk hovedsakelig fra Lofoten. Den gangen da over 80 prosent av Norges eksportinntekter kom gjennom tørrfisken. Takket være jektene.

– Denne delen av vår historie er så umåtelig viktig å forstå og ta lærdom av, sier Leif Sjøbu, som har tatt steget ombord i Brødrene som medseiler.

Et for han ærefullt oppdrag. Jektefartentusiast på sin hals, og ivrig forkjemper for det nye jektefartmuseet i Bodø.

– Og så blir det fantastisk artig å delta på Hansadagen, som alle Hansabyene i Europa står bak. Alle som kjenner tørrfiskens historie vet jo at det er jektefarten som har skapt grunnlaget for Nordland som eksportfylke. Og ikke minst har vært viktig for Bergen, medgir Sjøbu.

Brødrene
Foto: Ernst Furuhatt/Nordlandsmuseet

Tørrfisk fra Røst

Som et symbolsk bindeledd i jektefarten mellom Bergen og Nordland har Brødrene med seg en bunt med tørrfisk fra tørrfiskprodusenten A/S Glea på Røst. Etter ankomsten ved Bryggen i Bergen torsdag 9. juni skal tørrfisken gjøres synlig.

– Det er den gigantiske fiskehjellen fra kunstprosjektet SALT som står klar til å ta imot oss. Tørrfiskene skal henges opp sammen med om lag 200 fisker som barn i Bergens barnehager har tegnet og som er skåret ut i aluminium, forteller Jens Andreas Winther, som er leder i stiftelsen for nordlandsjekta Brødrene.

Skodde seg på handelen

Navneskiltet til "Brødrene" er vakkert skåret i tre

Navneskiltet til Brødrene er vakkert skåret i tre.

Foto: Ernst Furuhatt/Nordlandsmuseet

I bytte med tørrfisken tok jektene med seg matvarer som mel og sukker på seilasen nordover. Også redskaper av ulike slag, klær, skotøy og andre forbruksvarer fant veien nordover ombord i jektene.

Byttehandelen med kjøpmannen i Bergen var ikke bestandig like rettferdig. Det hendte rett som det var at bergenskjøpmennene jukset med vekta og på urettmessig vis skodde seg kraftig på denne handelen.

Jens Andreas Winther ser ikke bort fra at han og mannskapet på Brødrene kommer til å gjøre noe med den saken, og ta med seg noe ekstra tilbake, etter å ha kastet glans over årets Hansadager.

– Vi vil ikke røpe noe, men vi skal nok finne på noe.