Hopp til innhold

Nordlandsbanen henger i løse lufta

40 meter av skinnegangen på Nordlandsbanen henger i løse lufta etter et ras. Togtrafikken på strekningen blir trolig stengt til fredag.

Foto: Jan T. Sivertsen

Søndag er arbeidet i gang på stedet der raset gikk. Foto: Jan T. Sivertsen.

Nordlandsbanen er fortsatt stengt for trafikk mellom Mosjøen og Drevvatn, etter at det gikk et ras tre mil nord for Mosjøen lørdag ettermiddag.

– Ei fylling ved skinnegangen raste ut på grunn av vannoppsamling på den ene siden, sier områdedirektør i Bane Nor, Thor Brækkan om årsaken til raset.

40 meter av skinnegangen henger nå i løse lufta.

Bane Nor har søndag formiddag sett på hva som har skjedd og hva de må gjøre for bygge opp grunnen igjen. Arbeidet er omfattende og strekninga åpner tidligst førstkommende fredag klokka 12.00.

– Det er en stor og utfordrende jobb vi nå er i gang med. Cirka 8000 kubikk med masser skal inn for å gjenoppbygge fyllingen og vi legger inn to nye stikkrenner. Vi må også lage en vei slik av kommer inn til rasstedet, sier Brækkan til NRK.

Jobbet i natt

– Sørperas har ført med seg trær og greiner, tettet en større betongstikkrenne, underbygningen er vasket ut over 40 meters lengde, opptil 10 meters høyde. Vi mobiliserer for å bygge opp, skrev Bane Nor på Twitter lørdag kveld.

Bane Nor opplyser at de har gjort arbeid på stedet natt til søndag.

I deler av Nordland og Trøndelag er det gult farenivå for sørpeskred. Det betyr at det er en utfordrende situasjon. Samme faregrad omfatter også Østlandet og Telemark.

Meget stor skredfare

For første gang ble det svarte farenivået brukt før helga for å varsle om meget stor snøskredfare på Helgeland. En rekke etater fulgte nøye med på utviklingen, og Forsvaret stilte to helikoptre og en stridsbåt til disposisjon for nødetatene.

Lørdag ettermiddag gikk det flere middels store skred på Helgeland, men verken folk, hus eller veier ble rammet.

Søndag morgen er snøskredfaren nedgradert til rødt farenivå, som betyr stor fare.

Ifølge Nordland politidistrikt har de ulike etatene nå gått tilbake til normal beredskap.

Noen naturlig utløste skred ventes fortsatt på grunn av regn først på dagen, melder Norges vassdrags- og energidirektorat. Folk bes fortsatt om å holde seg unna skredterreng.

Deler av Nordlandsbanen henger i luften etter et ras

Slik så det ut på Nordlandsbanen lørdag kveld etter sørperaset.