Stenger alle videregående skoler i Nordland

Nordland fylkeskommunen har i dag bestemt at alle de 16 videregående skolene i fylket blir stengt fra og med fredag.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Beslutningen er tatt av fylkesrådsleder Tomas Norvoll, som sier at avgjørelsen akkurat nå var ganske enkel å ta når smittesituasjonen er slik den er.

– Det er et felles ansvar å bidra til at smitten ikke sprer seg, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Han frykter at smitte på de videregående skolene kan spre seg raskt, og ser få grunner til å ikke stenge skolene nå.

– Vi er opptatt av at vi i nordlandssamfunnet ikke skal lammes av panikk, men vi vil bidra med å minske utbredelsen og ta ansvar for den situasjonen landet står i. Det er relativt få samfunnsøkonomiske følger av å stenge skoleundervisningen ved de videregående skolene, og vi vil gi hjemmebasert undervisning som vil fungere godt i en periode, sier Norvoll.

Det faktum at fylket har ansvar for skolene, som er sted for noen av de største ansamlingene av folk i Nordland, gjør at fylket må ta grep, mener Norvoll.

– Skolene er av en sånn art at det er mange som er der, og de er unge. Og vi kan ikke påregne at unge mennesker er like godt i stand til å følge de rådene som kommer om håndhygiene og ingen fysisk kontakt, også videre, sier han.

Skolene vil holde stengt fra og med fredag. Det vil fortsette til over påske, dersom den nåværende situasjonen vedvarer.

Men selv om skolene fysisk stenger, vil ikke undervisningen stoppe.

– Det er lokalene som stenger for undervisning, men vi vil fortsette undervisningen hjemmefra. Det er selvfølgelig noen praktiske utfordringer med det, men det skal vi løse, sier utdanningssjef Nina Ellingsen Høiskar i Nordland fylkeskommune.

Flere kommuner stenger skoler

Bodø kommune stenger alle barne- og ungdomsskoler for undervisning og SFO fra i morgen fredag 12. mars. Elevene skal få et tilbud om hjemmeundervisning. Det opplyste ordfører Ida Pinnerød på en pressekonferanse i dag. De kommunale barnehagene skal foreløpig holdes åpne.

– Unntatt er barn som har foreldre med driftskritiske funksjoner i jobbsammenheng. Barn av disse foreldrene kan fremdeles gå på skole i et ordinært tilbud. Skolene må jobbe intenst for å legge til rette for et tilbud som kan fungere, sa Pinnerød.

Ålesund kommune stenger alle skoler fra og med fredag. Stengingen vil gjelde frem til etter påske hvis ikke annen beskjed blir gitt.

Brønnøy kommune stenger alle skoler og barnehager, skriver Brønnøysunds Avis. Gildeskål kommune har sendt ut pressemelding hvor de melder det samme.

I Bø i Vesterålen stengte de alle skolene allerede tidligere denne uken.

Rana kommune innfører tiltak for å begrense smittefaren, men stenger ikke de kommunale skolene. Blant annet skal all felles matsevering i grunnskolen og SFO stanses. Fag som Mat og helse, kroppsøving og svømming blir ikke gjennomført.

Status Norge

Sist oppdatert: 30.05.2020
8425
Smittet
28
Innlagt
237
Døde