NRK Meny
Normal

Utdaterte datasystem hemmer NAV-ansatte å gjøre jobben sin

NAV-ansatte bruker fullstendig utdaterte datasystemer og må logge seg på internett puljevis. – Vi prøver å motivere hverandre, men det røyner på, sier tillitsvalgt Trude Skogvang.

Video Utdaterte datasystemer i NAV

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er altfor mange systemer som skal samhandle, og for mange ulike programmer. Det tar tid å være sikker på at folk får det de har krav på, sier tillitsvalgt Trude Skogvang for Norsk Tjenestemannsslag hos NAV på Sortland.

Skogvang og hennes kolleger skal være effektiv, men må samtidig navigere mellom et 20-talls ulike dataprogrammer for å gjøre jobben sin.

Et av disse, er et såkalt DOS-basert program kalt Infotrygd, som egentlig er moden for museum, men er fortsatt i bruk i NAV.

– Er ikke effektive nok

– Det fungerte sikkert kjempebra når det kom ut i sin tid, men i dag er programmet tungvint. Særlig når vi må lære oss en rekke DOS-kommandoer i tillegg til alle de andre programmene. Vi klarer ikke å være effektiv nok, sier Skogvang.

Tidligere i år var et annet av hovedsystemene til NAV, kalt Arena, nede i flere dager. Ansatte fikk kun logge seg på puljevis, og saksbehandlingen stoppet helt opp, til de ansattes frustrasjon.

– Vi prøver å motivere hverandre, men det røyner på av og til når disse problemene dukker opp.

(saken fortsetter under)

NAV-ansatt Trude Skogvang

Trude Skogvang forteller at de utdaterte systemet hos NAV, skaper frustrasjon hos de ansatte.

Foto: NRK

Store utfordringer

Paradoksalt nok må NAV i år kutte anslagsvis 400 stillinger mye på grunn av kostnader til å holde de utdaterte datasystemene i drift.

Assisterende direktør Yngvar Åsholt i Arbeids- og velferdsdirektoratet innrømmer at de har store utfordringer

– Det er lett å skjønne frustrasjonen som er på mange NAV-kontor i dag, men jeg mener vi sammen skal klare å håndtere situasjonen med å jobbe gradvis bedre. At det nå er en krevende situasjon er det ingen grunn til å legge skjul på, sier Åsholt.

Kan ta lang tid

Det er snart seks år siden NAV reformen ble vedtatt i Stortinget, men det kan fortsatt ta mange år før nye datasystemer er på plass.

Jarle Berge er hovedtillitsvalgt for flertallet av landets 17.000 NAV-ansatte. Han frykter årlig nedbemanning som følge av gamle og kostnadskrevende datasystemer.

– Vi kan ikke betale oppgraderinger og vedlikehold av IKT-systemene med å si opp folk i NAV.

– Hva mener du bør skje?

– Vi må ha øremerkede midler til satsning på datasystemer i NAV, sier Berge.

Lover ikke midler

Men hos Arbeidsdepartementet kan man ikke love verken øremerkede penger til NAV eller nye datasystemer før etter 2015.

– Det er ikke et system som lager problemer. Vi har ei tilnærmet spagetti-aktig dataløsning fordi vi har slått sammen ulike etater i Norge. Vi og NAV jobber det remmer og tøy kan holde for å få nye datasystemer på plass så raskt som mulig, sier statsekretær Gina Lund. (Ap)

– Det vi har sagt er at vi tidligst i siste halvdel av dette ti-året vil kunne ha nye systemer på plass. Det er nye system som må utvikles fra grunn av.

Men Trude Skogvang og mange andre ansatte i NAV er allerede lei av å vente, og ser ikke fram til å ytterligere år med nedbemanning og ustabile datasystemer.

– Dette burde vært på plass for lenge siden. Vi ser mørkt på å måtte vente i nye år. Dersom NAV også nå reduserer ytterligere i antall stillinger er det enda mer vi ikke vil rekke over, sier Skogvang.