Hopp til innhold

Narvik klare for eliteserien: – Enormt stort for Nord-Norge

På sju år har Arctic Eagles klatret fra svensk 3. divisjon til den norske eliteserien i hockey. Aldri før har et nordnorsk lag spilt i toppdivisjonen.

Arctic Eagles jubler etter scoring

Narvik-klubben Arctic Eagles blir den første nordnorske klubben i eliteserien i ishockey. Her fra kvalifiseringen i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Grüner snudde 0–1 til 2-1-seier i kvalifiseringskampen mot Ringerike og sikret dermed opprykk til eliteserien i ishockey torsdag.

Oslo-lagets snuoperasjon og seier betyr nemlig at også Narvik-laget Arctic Eagles rykker opp til øverste nivå i norsk ishockey foran neste sesong.

Dermed blir også Narvik-laget det første nordnorske ishockey laget i toppdivisjonen.

– Hvis du husker, var også Mjølner første nordnorske fotballklubb som rykket opp. De var også fra Narvik, sier Stig Winther, styreleder i Arctic Eagles.

Ringerike må på sin side ta den tunge veien ned i 1. divisjon.

Torsdagens Grüner-seier betyr at kommende helgs avsluttende kamp i eliteseriekvalifiseringen mellom Oslo-klubben og Arctic Eagles blir betydningsløs.

Narvik Arctic Eagles og Ringerike Panthers

Ringerike-Narvik i kvalifisering til Get-ligaen i ishockey i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Første nordnorske lag

– Dette er enormt stort for regionen og for Narvik. Vi er mektig krye, sier Winther.

For Narvik-klubben var opprykket i boks også i fjor, men da måtte klubben takke nei til seriespill på det øverste nivået.

Bakgrunnen var at klubben ikke kom til enighet med ishockeyforbundet om betingelsene.

Nå har klubben satt seg ned meg forbundet og en arbeidsgruppe for å komme frem til en løsning.

– Vi har fått det slik at vi kan spille doble bortekamper og fredag- og søndag-kamper, istedenfor torsdager og søndager. Da får vi omtrent den samme reisebelastning som vi har nå i 1. divisjon, sier Winther.

Narvik har levert en sterk sesong og forsvarte fjorårets serietittel i 1. divisjon.

Den nordnorske klubben spilte i svensk 3. divisjon før de fikk konsesjon for spill i norsk 1. divisjon i 2012.

Winther tror Narvik-laget vil stå godt rustet til eliteseriespill. De ønsker å få inn forsterkninger i tillegg til å beholde stammen i laget.

– Ambisjonen for neste år er å bli topp åtte. Vi ønsker å rykke opp for å etablere oss i eliteserien, sier han.

Lenge Grüner-tvil

Michael Søderberg sendte Ringerike i ledelsen i skjebnekampen på hjemmebane torsdag. Da var det spilt drøyt 13 minutter av midtperioden. Midtveis i siste periode utlignet imidlertid Herman Abelsen Sagfossen for gjestene fra Grüner og sendte kampen til spilleforlengelse.

Laster innhold, vennligst vent..

Det hersket lenge tvil om Grüner kunne delta i kvalifiseringen til eliteserien som følge av at Grünerhallen ikke oppfyller eliteseriekravene.

Men nylig bekreftet Norges Ishockeyforbund at Oslo-klubben var tildelt dispensasjon til å spille kvalifisering og én sesong i eliteserien ved eventuelt opprykk.

Uenigheten handlet om den økonomiske belastningen klubben ville bli påført ved de mange reisene sørover til bortekamper.

Foran neste sesong har ishockeyforbundet sagt ja til å legge til rette for at belastningen skal bli til å leve med.

Laster innhold, vennligst vent..