Hopp til innhold

NAF: – 1000 klager om dårlig dab-dekning

Om en måneds tid slukkes FM-nettet i Nordland. Selv om Stortinget vedtok å ikke utsette innføring av DAB, har lytterne sagt klart ifra om hvor dekningen må bli bedre.

DAB-radio

Om en drøy måned slukkes FM-nettet. Da må radiolytterne ha en mottaker med DAB+ for å høre riksdekkende radio i bilen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Stortinget vedtok onsdag at innføringen av DAB ikke skal utsettes. Dermed starter slukkingen av FM-nettet som planlagt neste år.

Norges Automobil-Forbund (NAF) ba i oktober sine medlemmer om å si ifra om steder der DAB-dekningen er dårlig. På to uker fikk de over 1000 klager. For Nordland endte det opp i et kart med flere markeringer på delvis manglende eller ingen dekning.

– Vi vil at overgangen for radiolytterne skal bli smidigst mulig, derfor ba vi våre medlemmer si ifra der de opplevde dårlig eller manglende dekning, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF til NRK, som forteller at responsen var voldsom.

– Vi er overrasket over mengden med tilbakemeldinger som vi fikk fra medlemmene våre.

Han håper nå funnene kan hjelpe Digitalradio Norge i arbeidet frem mot slukkingen.

Kart av dårlig DAB-dekning

De gule punktene på kartet viser hvilke steder og veistrekninger det er dårlig DAB-dekning i Nordland fylke. Funnene er gjort av NAF selv, og NAFs medlemmer.

Foto: NAF

Dårligere utenfor sentrale strøk

Kartet over DAB-dekning NAF har laget er basert på tilbakemeldinger fra folket, samt NAFs egne kjøretester langs E6 i fylket. I Lofoten, Vesterålen og tett inntil svenskegrensen er det flere steder dekningen blir dårlig eller bryter.

Nils Sødal

Kommunikasjonssjef i NAF, Nils Sødal, håper at funnene NAF og deres medlemmer har gjort vil hjelpe Digitalradio Norge.

Foto: Erik Norrud / NAF

– Jo lenger unna sentrale strøk og hovedveier, jo dårligere blir dekningen, sier Sødal.

Også i flere tunneler forsvinner DAB-signalet helt, ifølge Sødal. At noen av disse tunnelene får signal tett inntil slukkinga synes han i grunnen er for sent.

– Vi hadde kanskje sett at det ble gjort litt tidligere slik at det kunne blitt bekreftet at det også fungerer.

> Les også: Antennen ofte årsak til dårlig DAB-signal

Jobber kontinuerlig

Kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Mari Hagerup, forteller at totaldekningen for Nordland er god, men at det også jobbes med forsterkninger der dekningen ikke et tilfredsstillende.

– Vi vet mye om dekningen, men legger stor vekt på innspill fra lyttere. Det har vi gjort fra vi begynte målingene i 2012. Innspill fra NAF er også innspill fra lyttere og er viktig for tiden fremover. Men det er også viktig at lytterne vet at det er forskjell på dekning og mottak, og at kanaler har ulik dekning i Nordland. Det betyr at NRK har dekning på steder der det ikke sendes kommersiell radio.

Hagerup tror en del av tilbakemeldingen fra lytterne kan bero på misforståelser og feilmonteringer.

Dersom bilantennen er montert feil vil det også skape problemer for mottaket. Men det jobbes selvsagt også med nettet der det er nødvendig, et eksempel på det er at det skal settes opp noen mindre sendere i Vistenfjorden på Helgeland, avslutter Hagerup.

Kart av dårlig DAB-dekning

Også sør i fylket er det flere steder med dårlige DAB-signaler. Spesielt i tunneler faller signalet helt bort.

Foto: NAF