Hopp til innhold

Næringslivet raser mot Hurtigruten

Godstrafikken rammes hardt av at Hurtigruten tar ut skip til hotellvirksomhet. Nå fortviler næringslivet langs kysten.

Godstransport på Hurtigruten
Foto: Trine Høklie Jonassen

Nå har samferdselsdepartementet gitt Hurtigruten klar beskjed om at de i fremtiden ikke vil akspetere de mange innstillingene.

Vanskelig høst

For de som er avhengig av å frakte gods med Hurtigruten har høsten vært svært vanskelig.

- Vi sender fersk fisk hver dag, og vi får jo ikke levert den når Hurtigrutene ikke går. På det verste har vi vært uten Hurtigrute opptil flere ganger i løpet av en uke, sier fisker Jon Anton Swendsen.

Mens Swendsen og de andre næringsdrivende langs kysten har basert seg på å levere varene med Hurtigruten, brukes skipet som hotellvirksomhet for oljearbeidere utenfor Møre-kysten.

Hurtigruten har nemlig i høst tatt ut tre skip, på rundgang, slik at ett skip til enhver tid enhver tid har vært ute av drift.

- Grenser til avtalebrudd

Det skal gå 11 skip langs kysten hver dag, men i høst har det til tider kun vært bare ti skip.

Hurtigruten har nå fått en advarsel fra departementet om at de ikke vil godta like mange kanselleringer neste år. De mener selskapet nærmest har brutt sin avtale med staten.

- Det Hurtigruten nå gjør er på grensen til avtalebrudd, og det er derfor vi har sendt dette krasse brevet til Hurtiguten Group, sier statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet.

- Vi har avtalt at det skal være daglige seilinger hele året, så er det problematisk at Hurtigruten ikke setter inn erstatningsskip i denne perioden hvor de velger å ta de store nye skipene ut til andre formål, sier han.

Rammer mange

Swendsen leverer alt fra 5 til 17 paller med fisk med Hurtigruten. Han er helt avhengig av det, for å få levert varene sine.

- Jeg synes dette er helt forferdelig, ihvertfall når de ikke setter inn ertsatningsbåter. Og jeg er ikke alene om å synes det. Mange med meg langs kysten er avhengig av Hurtigruten, sier Swedsen.

Og departementet har fått flere hendvendelser fra rasende næringsdrivende. Det sier statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet.

På Nesna sitter ordfører Anne Lise Wold og er fortvilet over at Hurtigruten glimmer med sitt fravær. Fire fredagar på rad har Hurtigruten droppet anløp i Nesna.

- Dette får konsekvenser for næringslivet i kommunen sier Wold.

Wold skjønner at Hurtigruten må spare penger, men hun mener selskapet går alt for langt.

Kan bli gjort igjen

Driftsdirektør Torkild Torkildsen i Hurtigruten Group vil ikke avvise at han senere kommer til å ta ut Hurtigruteskip til annen virksomhet.

- Vi skal passe på å være varsomme, og vi skal jobbe mye for å ikke ødelegge det gode renommé som Hurtigruten har. Men jeg kan ikke love at vi ikke kommer til å gjøre dette igjen, sier Torkildsen.