Hopp til innhold

Nå skal valpene klare seg alene

Her blir 12 fjellrevvalper satt ut i vinterkulda på Saltfjellet i Nordland for å klare seg selv. Eksemplarene av den utrydningstruede arten skal være med å redde bestanden i Norge.

Fjellreven er halvparten så stor som rødreven, men til tross for at de er små og søte, er valpene i full stand til å ta vare på seg selv.

– Dersom de hadde vært født i det fri, så hadde det vært ei naturlig tid for å vandre ut og etablere seg selv på denne årstida, sier Vegar Pedersen i Statens Naturoppsyn.

Fram til nå har de blitt oppfostret på en avlsstasjon av mennesker på Oppdal. I strålende sol var Pedersen med helikopteret som fraktet de små nøstene opp til Junkermassivet, på sørsiden på Saltfjellet i Rana kommune.

Her ble valpekullet delt i to, og satt ut i hi, som var satt i stand på forhånd.

Fanget gnager rett etter å ha blitt satt fri

Fjellreven er med sin tykke pels og store hale godt tilpasset et hardt og kaldt liv i nord.

– Det fikk vi bevis for. Den ene valpen begynte raskt å utforske nærområdet der vi satte dem ut. Plutselig begynte den å grave seg fort ned i snøen og hoppet ned. Deretter kom han opp med ei mus eller et lemen som han kastet rundt og lekte litt med, før han til slutt spiste den. Så det virker som de klarer å finne mat uten hjelp fra oss, sier Pedersen.

I tillegg til å finne maten selv, er det satt ut foringsstasjoner ved hiene, slik at overgangen for valpene ikke skal blir for stor.

– Jeg tror ikke disse har noen dårligere forutsetninger enn ville fjellrever som blir jaget bort fra hiet, sier Pedersen.

Frykter innavl og utryddelse

I Nordland finner vi over halvparten av alle fjellrevene i Norge, og det er i dag to bestander, en på Saltfjellet og en på Børgefjell.

Når det nå settes ut valper for fjerde året på rad er det for å styrke bestanden som finnes, i tillegg til å øke utbredelsen, slik at det blir en sammenhengende bestand i fylket. Det vil også føre til at det blir mer utveksling av gener.

– Vi håper at fjellreven skal bli mer motstandsdyktig genetisk sett. Det som er faren ved at det blir fåtallige rever er at de blir preget av innavl, sykdommer og tilfeldigheter som slår ut, til slutt så er de borte, sier Pedersen.

Vegar Pedersen i SNO setter ut fjellrevvalper i Junkeren på Saltfjellet

SJELDENT SYN: Fjellreven er sjelden, og det finnes bare 100 voksne individer registrert i Norge, halvparten er i Nordland. Vegar Pedersen i SNO var med på å sette ut valper 12 for å øke bestanden på Saltfjellet.

Foto: Statens Naturoppsyn

Håper fjellrevvalpene redder arten

Etter at prosjektet med å avle opp flere fjellrevvalper ble satt i gang, har Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), registrert en rekordstor yngling av fjellrev i Norge etter at overvåkingen av arten startet opp. I 2010 ble det for første gang registrert at det ble født valper i det fri siden prosjektet med å sette ut valper på Dovre ble satt i gang.

– I vinter har vi omtrent 100 voksne fjellrever, og halvparten av disse er i Saltfjellet og Børgefjell i Nordland, sier Pedersen.

– Hva bør man gjøre dersom man støter på en av disse fjellrevene?

– Hvis du er så heldig å få se fjellreven, så er det bare å ta av seg hatten og nyte synet. Normalt vil den trekke seg unna, den har en naturlig skyhet overfor folk, selv om det er rev som er satt ut. Dersom reven kommer inn til hytter, så bør man være forsiktig med å mate de. Målet er at de skal klare seg mest mulig på egen hånd, avslutter Pedersen.