Hopp til innhold

Norges største reveslipp

70 fjellrevvalper skal ut i det fri. Håpet er at de kan bidra til å redde en sårbar bestand. For det finnes trolig bare 50 fjellrever i Norge.

For tredje året på rad settes det ut fjellrev i Norge, men aldri før har så mange valper blitt satt ut som i år. 70 valper er født i fangenskap og settes før jul ut i tre norske fjellområder.

Dypt inne i Rana-fjellene

Valpene kommer fra Sæterfjellet avlsstasjon på Dovre. Etter flere timers vandring med valpene i sekk på ryggen, er vi framme dypt inne i Ranafjellene i Saltfjellområdet. Her er det klargjort fire fjellrevhi som de neste månedene skal losjere 20 av valpene fra Sæterfjellet.

– Her har vi seks bur, det er tre tisper og tre hannrever inni dem. Nå skal vi bare skynde oss å bli ferdig med det, så vi ikke stresser dem unødig, sier Vegard Pedersen i Statens naturoppsyn, i det han åpner det første buret.

En av de mest truede

Fjellreven har vært fredet siden 1930. Den er listet som direkte truet på den norske rødlista, og har dermed 50 % risiko for å dø ut de neste 10 til 100 år. I dag finnes det omkring 100–200 voksne individer i Norge, Sverige og Finland til sammen, hvorav trolig færre enn 50 holder til i Norge.

– Vi vet ut fra DNA-tester at det er under ti dyr på Saltfjellet. På Børgefjell har vi en større bestand, som vi deler med Sverige. Så det er en fåtallig art som er sært sårbar, sier Pedersen.

Naturoppsynet sørger for mat

Ved hiene på saltfjellet er det satt opp forautomater som med jevne mellomrom blir fylt opp av Statens Naturoppsyn. I tillegg er alle hiene er kameraovervåket.

Video Setter ut fjellrev-hvalper

I løpet av de neste dagene skal det settes ut 25 valper på Finse og 25 valper på Dovre. Aldri har det vært satt ut så mange fjellrevvalper i Norge. Tidligere Miljøvernminister Børge Brende satte et sterkt fokus på den trua dyrearten og fikk bevilget flere millioner kroner for å redde fjellreven fra utryddelse.

– Det er flere teorier om hvorfor fjellreven er så fåtallig. Og en teori er jo at da den ble fredet i 1930 så var bestanden kritisk lav. Da blir det tilfeldighetene som avgjør. For eksempel innavl og påkjørsler av dyr gjør at de ikke finner hverandre.

Håper på nye valper

Vegard Pedersen, Statens naturoppsyn

Vegard Pedersen i Statens naturoppsyn.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I løpet av de neste dagene skal det settes ut 25 valper på Finse og 25 valper på Dovre. Aldri har det vært satt ut så mange fjellrevvalper i Norge. Og Statens naturoppsyn tror det nytter.

– I Dovre sist sommer ble det registrert fire kull som ble satt ut fra avlsstasjoner sist vinter. Så der har det fungert etter planen. det samme håper vi skjer etter dagens utsetting også.

Det er tredje året Statens naturoppsyn setter ut fjellrev-valper på Saltfjellet i Nordland.

– Vi satser på at til sommeren så løper det noen småkarer ut av hiet, sier Vegard Pedersen i Statens naturoppsyn håpefullt.