Dyrevernere kritiserer fjellrevprosjektet

Gjennom et storstilt dyreforsøk prøver norske forskere å redde den utrydningstruede fjellreven. Men dyrevernere kritiserer forsøket – de mener det er dyremishandling.

Fjellrev på Dovrefjell

Denne revevalpen har akkurat blitt sluppet ut i fri. Kanksje er den en av de som skal føre stammen videre.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ser du hvor glad den er? Kjempeglad!

Det sier Jan Paul Bolstad i Direktoratet for naturforvaltning. En fjellrevvalp har akkurat blitt sluppet fri på Dovrefjell. Den er en del av et stort prosjekt for å redde fjellreven fra utrydding.

– Dyremishandling fra a til å

Målet med prosjektet er å få til levedyktige stammer i flere fjellområder i landet. Siden 2006 har 153 oppavla fjellrever blitt satt ut i naturen. Men nå får prosjektet kraftig kritikk fra dyrevernere.

Årsaken til kritikken er at mellom 50 og 75 prosent av de utsatte revene ikke overlever. Dyrevernalliansen mener at prosjektet er basert på dyremishandling.

– Dette er dyremishandling fordi enkeltindivider må lide så sterkt i kampen for å få til en levedyktig bestand, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Hun peker på mangel på opplæring og erfaring hos valpene som et kritisk punkt.

– Ville valper ville fått den erfaringen av foreldrene sine, men det mangler altså disse valpene, sier hun.

(saken fortsetter under bildet)

Fjellrev i bur

Denne fjellreven skal snart settes ut på Dovrefjell.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Avviser kritikken

Direktoratet for naturforvaltning avviser at dette er dyremishandling. De mener å ha fokus både på bestanden og de enkelte revevalpene.

– Det er viktig å ha fokus på individet, særlig i avlsstasjonen. Der er vi avhengige av å ha avlspar som kan få valper. Og i dette området, med uberørt høyfjellsnatur, har fjellreven all mulighet for å overleve, sier Jan Paul Bolstad.

Se flere bilder av reven i innslaget under.

Video Dyrevernere kritiserer fjellrevprosjektet