NRK Meny
Normal

Nå skal skreien kontrolleres av egen skreipatrulje

En egen skreipatrulje skal sikre kvaliteten på den nye merkeordningen for skreien.

Skreitokt 2012

Mer enn 7000 tonn skrei ble produsert i fjor.

Foto: Gunnar Sætra/Havforskningsinstituttet

Fra og med sesongen 2015 er både pakkere og eksportører avtalepartnere i Skrei-merkeordningen.

Norges sjømatråd har sammen med næringen definert en norsk standard som er knyttet opp til kvalitetsmerket. Den enkelte godkjente virksomhet som merker og selger skrei under kvalitetsmerket har ansvaret for at kvalitetskravene er oppfylt.

Kvalitetsgarantien blir fulgt opp av Sjømatrådet gjennom stikkprøver utført av kontrollører fra Norges Råfisklag – Skreipatruljen.

– Ved å kontrollere fisken på dens vei ut i markedet kan vi avdekke eventuelle feil ved fisken som ikke var synlige ved pakketidspunktet samtidig som vi når over fisk fra mange pakkere, sier kontrollør i skreipatruljen Kjell-Arne Pedersen.

Denne uken legger de ut på den samme ferden som skreien og følger den ut på markedet.

– En god idé

Eksportørene har vist stor interesse for å tilslutte seg den forpliktende og eksklusive klubben. Også fiskerne er positive til ordningen.

– Det er en god idé å ha en garanti for at fisken har topp kvalitet, sier Sten Angelsen, skipper på båten Skolmen.

Angelsen er nå ute på feltet utenfor Vesterålen, men rapporterer om lite skrei foreløpig. Likevel forventes det en god sesong.

– Det er en litt senere start i år, men det betyr ikke at det blir et dårlig fiske. Vi har store forventninger og håper på et annet prisbilde enn de siste årene, sier Angelsen til NRK.

Straffer brudd på regelverket

Fersk skrei i kar

Etter flere år med godt innsig av skrei, tyder alt på nok et suksessår i 2015.

Foto: Havforskningsinstituttet

Det er på omlastingsterminalene kontrollen foregår denne gangen.

– Det er her de store volumene befinner seg. Arbeidet må foregå svært varsomt og fisken må berøres så lite som overhodet mulig. Fersk fisk som ligger på is må nemlig få ligge helt i ro ellers kan kvaliteten forringes betraktelig, skriver Norges Råfisklag i en pressemelding.

Kontrollene blir foretatt både i Norge og i andre viktige markeder for skreien. Skreipatrulje skal foreta i overkant av 30 kontrolluker.

Konsekvensen for brudd på regelverket for bruk av skreimerket kan være dramatisk for den enkelte pakker.

– Avhengig av avvikets alvorlighetsgrad, kan pakker miste retten til å bruke merket, sier kontrollør i skreipatruljen Kjell-Arne Pedersen.

NRK følger sjarkfisker Kyrre Brun fra han legger fra kai på Stø, til han leverer fisk på bruket i havna 3,5 timer senere.

Se hele programmet der NRK i fjor fulgte sjarkfisker Kyrre Brun fra han la fra kai på Stø, til han leverte fisk på bruket i havna 3,5 timer senere.