Hopp til innhold

– I år snakker vi ekstremfiske. Havet koker

– Havet koker. Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier sjarkfisker Kyrre Brun. I dag ble han TV-kjendis.

NRK følger sjarkfisker Kyrre Brun fra han legger fra kai på Stø, til han leverer fisk på bruket i havna 3,5 timer senere.

Se hele programmet der NRK følger sjarkfisker Kyrre Brun fra han legger fra kai på Stø, til han leverer fisk på bruket i havna 3,5 timer senere. FOTO: Håkon Jacobsen / NRK

I dag sendte NRK2 3,5 timer sakte-tv med sjarkfisker Kyrre Brun fra fiskeværet Stø i Norges største torskekommune Øksnes i Vesterålen. Tettere på verdens største torskefiske kommer du ikke fra sofakroken.

Hovedpersonen la ikke skjult på at han var ørlite spent i forkant av programmet. Men han har ikke noe tro på at han nå blir rikskjendis.

– He, he, nei. Jeg gjør nå bare det jeg alltid gjør. Den eneste forskjellen er at det er TV-kameraer til stede. Men det blir spennende å se jobben min fra en annen vinkel. Bortsett fra oss yrkesfiskere er det ikke så mange som får oppleve skreifisket, så forhåpentligvis blir det litt spennende og interessant å følge med. Kanskje noen får lyst til å bli fisker? Jeg håper det, sier Brun.

Et langt liv på havet

Skreifiske – torsk for torsk med Kyrre Brun

– Jeg kunne aldri tenkt meg noe annet yrke. Vi har det fritt og fint. Og på så fine dager som vi har hatt er det ekstra artig å være fisker, sier Kyrre Brun.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Han har vært fisker hele sitt liv, men aldri delt fangsten med så mange som han skal gjøre på søndag. TV-seerne får følge med når sjarkfisker Kyrre Brun legger fra kai – til han leverer 2,5 tonn skrei på bruket vel 3,5 timer senere.

– Det ble en litt uvanlig fisketur med NRK Nordland på slep. Men det var kjekke gutter. Ingen av dem ble sjøsyke, men så var det stille på havet og godt vær også da, ler han.

Årets skreifiske utenfor Nordland og Troms beskriver han som et eventyr.

– Jeg har aldri opplevd noe liknende. I år snakker vi ekstremfiske, havet koker av fisk i uke etter uke. I tillegg har vi hatt et helt fantastisk vær. Så langt i vinter har det vært to-tre dager med vind, sier linefiskeren.

Skal jobbe søndag

Torsk for torsk med Kyrre Brun

Som mangeårig fisker har Brun god kjennskap til de gode fiskeplassene i kommunen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Fredag denne uka leverte Brun 2,4 tonn skrei, og han satte ut lina, som ble hentet opp lørdag. Søndag skal han ikke på havet – da skal han følge tv-sendinga «Skreifiske – torsk for torsk». Men ikke fra godstolen hjemme – langt derifra.

– Vi driver en restaurant, og der skal jeg jobbe på søndag. Men jeg skal følge med.

Tilfeldig valgt

Det hører med til historien at NRK Nordlands to videojournalister, Håkon Jacobsen og Lars-Bjørn Martinsen helt tilfeldig kom i snakk med Kyrre Brun på kaia i Stø. De skjønte raskt at her hadde de med en fisker litt utenom det vanlige å gjøre.

– Jeg kunne aldri tenkt meg noe annet yrke. Vi har det fritt og fint. Og på så fine dager som vi har hatt er det ekstra artig å være fisker.

Torsk for torsk med Kyrre Brun

Det skjømmes på skreihavet, og snart på tide å gå til land for å levere fangsten.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK